Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : A bojlizás alapjai

A bojlizás alapjai

  2008.06.20. 07:49

A bojlizás már a magyar horgászok körében is hódít. A téma terjedelme szinte végtelen, ezért ennek az írásnak az alapok és a bojli alapanyagainak ismertetését tűztem ki céljául. Olyan alapismereteket tartalmaz, amely hozzásegítheti a kezdő horgászokat a bojlis horgászatban történő eligazodáshoz. Nem a felszerelésről, hanem inkább magáról a bojlizásról esik majd szó és némi ,,bojlitörténelemmel´´ megfűszerezve nyújthat támpontot a kezdő horgászok számára.


Bojli

A Bojli története:

1952- Richard Walker megfogja az angol világrekord pontyot, Clarissát 19,98 kg súllyal.Mind a ketten legendává váltak. Clarissa a 80- as évekig tartotta a rekordot, mígnem Chris Yates megfogta az új rekord- pontyot, amely 23,15 kg volt. Ezután a mérce a 30 kg-os határt is átlépte, s a máig aktuális világrekordot Graham Slaughter 40 kg 20 dag-os pontya  jelenti amit a rainbow laken zsákmányolt 2007 május 23-án. Az első pontyfogó világbajnokságot 1999- ben rendezték Romániában a Raduta víztározón. A VB győztese a német Jürgen Becker és Norbert Ulshöfer lett. A második világbajnokságot szintén a romániai Raduta víztározón rendezték 2002 októberében. A legjobb helyezést ezúttal Kurt Grabmayer és Manfred Pfeffer érték el. Jim Gibbinson volt az, aki meg szerette volna alkotni azt a csalit, amelyre szinte csak ponty fogható.Ez 1976 elején részben sikerült is neki. Ekkor egy óriási problémával állt szemben, ugyanis főtt tésztagolyói túl kemények voltak a horogra tűzéshez.Ekkor fejlesztette ki a Top és a Seithocking hajas szerelékeket. A hajas szerelék már ekkor is létezett, de még csak partikelnél alkalmazták. Megalkotta a HP teóriáját (High Protein = Magas Fehérjetartalom), elsőként kísérletezett mindenféle állati és növényi eredetű magas fehérje tartalmú csalikkal.Vele ellentétes szemléletet alkotott meg Fred Wilton, a HNV teóriájában (High Natural Value = Magas Természetes Tápanyagtartalom).Később a tudomány bebizonyította – a Cyprinit fajta halak (ide tartozik a ponty is) maximum 40%proteint (fehérjét) tudnak megemészteni, a fennmaradó rész kiürül a testükből és az a víznek megterhelő.


A máig aktuális világrekorder ponty

Az első kész bojlik 1985 ben kerültek a piacra.A bojlis horgászatban 1972- 73 ban ment végbe a legnagyobb fejlődés, amikoris az eltitkolt ,,hajas“ szerlék elterjedt a horgászok körében.Két angol horgász, Lenny Middleton és Kevin Maddocks óriási akváriumban pontyokat tartottak és kísérleteket végeztek rajtuk.Észrevették, hogy a ponty nemcsak azt a bizonyos táplálékot veszi fel, hanem körülötte mindent felszippant.Ezzel bebizonyították, hogy a hajas végszerelékben a horgászok joggal bíznak.A pontyhorgászat terén sok szereléket feltaláltak.Utánuk a 80- as évek legeredményesebb horgásza Rod Hutchinson lett, aki szintén végszerelékekkel és aromákkal kísérletezett eredményesen.
A bojlishorgászat lényege a nagytestű pontyok kifogása és
visszaengedése!!!

A Bojlis horgászat alapkellékei:(mivel a botok, orsók és zsinórok használata minden horgásznál egyedi, erre itt nem térek ki)

Rod- Pod –bottartó állvány, amelyre az elektromos kapásjelzők és a hozzá tartozó swingerek vagy kúszómajmok illeszthetőek.Általában állítható a botok magassága és a botok parttal összezárt dőlési szöge.

Nagyméretű sűréuszövésű pontymerítő – mivel ennél a horgászmódszernél általában nagyméretű a zsákmány, akár 20- 30 kg- os szükséges a nagyméretű mély merítőszák.

Pontyzsák – ha esetleg éjjel fogjuk halunkat és szép fotót szeretnénk készíteni róla természetes fénnynél, ebben biztonságosan élve tudjuk tartani reggelig.Mivel ez is sűrű szövésű, amit a fogságban lévő hal felöklendez, meg tudjuk vizsgálni.Ebből következtethetünk a ponty táplálkozására.Fontos, hogy megnedvesítjük, mielőtt belehelyezzük a halat.

Pontymatrac – a hallal való kíméletes bánásmód érdekében nélkülözhetetlen.Mielőtt ráhelyezzük a halat, be kell vizeznünk.Szákolás után és fényképezéskor ill. mérlegeléskor is használjuk.Ha a ponty elkezd csapkodni, ez megvédi a sérülésektől.(Mérleglésnél a pontymatrac súlyát ki kell vonni)

Mérleg- húzós mérleget használjunk, mert kicsi és jól elfér.A kampójába a pontymatracot, a pontyzsákot, vagy kimondottan erre a célra gyártott hálót akasszuk.

Fertőtlenítőszer – a ponty horog ütötte sebeit fertőtlenítjük vele, ill. vizsgáljuk át a testét, van- e rajta valami sérülés.

Csónak – nem nélkülözhetetlen, kellék, de használata előnyös.Etetésnélés fárasztásnál nagyon nagy előny.

Halradar – nélkülözhető, nem ahalat keressük vele, hanem a medertöréseket, haltartóhelyeket, és vízmélységet mérünk vele.

Horogszabadító – horog szabadítására alkalmas.

Dobócső, csúzli – etetésnél alkalmazzuk.A csúzlival 30-40 m-re, a dobócsővel 100-120 m- re etethetünk pontosan.

Kényelmes fotel, horgász szék – kényelmes horgászatot tesz lehetővé.

Sátor – több napos horgászat során nélkülözhetetlen


A kíméletes bánásmód érdekében bizony a pontymatrac elengedhetelen
(forrás: www.haldorado.hu)

Technikai segédeszközök:

GTM 40+ - egyszerűen a szilon végérekötjük és bedobjuk.Minden 1,5 m mélységben megméri a víz hőmérsékletét tizedfok pontossággal, és a víz mélységét is.

Walkie Talkie – behordásnál alkalmas arra, hogy a parton maradt horgász navigálni tudja a csónakban ülőt.Vagy a tó egy másik részén horgászó barátunkkal megbeszélhetjük az eseményeket, tájékoztathatjuk1-1 fogásról.Headset(mikrofon,fülhallgató) segítségével a kezeink szabadok maradnak.

Fejlámpa – nagyon jó találmány, mert a kezünk szabadon marad.

Napelemes kerti lámpa – a horgászhely megvilágítására alkalmas.

Távirányítós etetőhajó – Ha messze horgászunk, pontosan belehet vele etetni.

GPS – etetésnél alkalmazhatjuk, m2 pontossággal meghatározza a helyztünket, ill. az etetést.


Barátom, bojlis módszerrel zsákmányolt halával

Etetés:

Ha a víz hőmérséklete 12- 14 oC fölé emelkedik, etethetünk többet, ha viszont kevesebb ennél, spórolósan etessünk!Ez azt jelenti, hogy naponta 20- 50 dag bojlit, és 1- 1,5 kg pelletet, partikelt, esetleg magmixet.Ha a pontyok ott vannak, táplálkoznak, ráetethetünk naponta 2- szer is akár, de ha kapásunk sincs, a ráetetésnél az etetőanyag mennyiségét minimumra kell csökkentenünk.Ha 2- 3 napig nincs kapásunk, akár helyet is változtathatunk.De ki is várhatjuk, lehet a halak csak 1 hét múlva találják meg az etetést.Biztos recept nincs a sikerre.

Partikel:

A partikel, mint horgász- szakkifejezés magába foglalja szinte az összes magot, diófélét, babfélét, amit a horgászathozfel tudunk használni. Nagy előnyük, hogy olcsók és így olcsón nagy területet meg tudunk velük etetni, és rádásul a ponty is szereti.

Bab – legolcsóbb csalik közé tartozik, jól vesz fel íz- és színező anyagokat. Elkézsítése: 12- 14 órás áztatás után ugyanabban a vízben 20- 30 percig lassú lángon főzzük.Ez idő alatt megpuhul, és saját aromája is kibontakozik.Tipp: az áztató vízbe tehetünk aromát, édesítőszert, vagy fokhagyma- levesport.Egy zacskó fokhagyma- levespor 1 kg babra elegendő.Jól felerősíti az ízét.

Csicseriborsó – univerzális csali, ponty és compó egyaránt kedveli.Elkészítése ugyanaz mint a babnál.

Juharmag – Rod Hutchinson tette a 60- as, 70- es években ismertté, színezni nem érdemes, csak ha már csírázik.Elkészítése ugyanaz, mint a babé.

Apró magvak – magok 3 mm- es nagyságig.Elkészítésük: 2 rész vízben 1 rész apró mag- mixet 3 óra hosszban áztatjuk, majd 10 percig főzzük.Kihűlés után rögtön bevethetőek, de 2-3 napnyi állás után jobban kibontakozik az ízük.Ízesíthetőek.

Kukorica – Szükségtelen a bővebb kifejtés, mindenki ismeri.Elkészítéséhez annyit, hogy 12-14 órányi áztatás 30 perc főzés után előnyös,ha 2 napig lezárt edényben erjedni hagyjuk.Szárazan sose etessünk vele.

Kendermag – gyorsítja a halak emésztését az oloaj, ami benne van.12 óra áztatás, 5- 10 perc f’őzés után légmentesen lezárható edényben megdagad.

Dió és mogyorófélék – 12,de inkább 24órát áztassuk, és 30, de ha szükséges akár 60 percig is főzzük.


A tigrismogyorót nem csak a ponty szereti, az amur kedvelt tápláléka is
(forrás. www.peca.hu)

A csali kiemelése:

A csalit ki lehet emelni a beetetett bojlitól, amihez általában Dipet használunk.A Dip kapható folyékony, és por alakban is.A folyékonyba a csalit mártogassuk.A por alakút úgy a legcélszerűbb használni, hogy instant zselatint vízzel keverjük, ebbe mártjuk a csalit, majd pordipbe, és ezt 3- 5 ször megismételjük.Esetleg az instant zselatint helyettesíthetjük folyékony dip-el. Rengeteg aroma, eszencia illóolaj és mindenféle íz- és ízesítőanyag kapható a kereskedelmben, általában rájuk van írva hogz mennyit mennyi kg-hoz ajánlatos keverni. A csalit ki lehet emelni rikító színével, és ha pl. Pop- Up lebegő bojlit használunk.


Mostanában a mi baráti körünk is gyakran előnyben részesíti a bojlizást

A Bojli alapanyagai és összetevői:

A táplálék proteinekből, szénhidrátokból, zsírokból, vitaminokból, ásványi anyagokból és vízből áll.Ha csak egy is ezekből hiányzik, az életlehetetlenné válik.

Proteine (fehérjék) – a természetben 22 fajta biológiailag fontos aminosav fordul elő.Ezek változatos kapcsolódásaiból keletkeznek a különféle proteinek.A legfontosabb proteinek közé tartoznak az enzimek.40- 45 %- tól több proteint felesleges a boilie- ba keverni.

Szénhidrátok – a legfontosabb szénhidrátok a cukor és a keményítők.A pontyok ezek segítségével zsírokat hoznak létre, amit később mozgási energiává alakítanak át.Szénhidrátokban gazdag Boilie- alapanyag a búzadara, rizsliszt vagy a burgonyaliszt.

Zsírok – a Bojli zsírtartalma 3- és 10 % között az ideális, de ha több, az sem káros a ponty számára.

Vitaminok és ásványi anyagok – ezek az egészség szempontjából fontosak, e nélkül a bojli többi összetevője szinte semmit sem ér.

Kazein – a legfontosabb fehérje, tehéntejből nyerhető.A kazein tápértéke 52 %.A fehérjetartalma kb. 90 %, zsírtartalma 1 %,ásványi anyag tartalma 2,5%.A bojli- készítés során 20- 50 % felhasználható.

Lactalbumin- a második legfontosabb protein, kellemes tejíze van.Fehérjetartalma kb. 80 %, laktóztartalmakb. 9 %, zsír 5 %, ásványi anyagok 4 %.Boilie készítésénél felhasználható arány 10- 15 %.

Nátriumkazein – nagyon könnyű, vigyázni kell az adagolásnál.Maximum 15 %- ig.Fehérjetartalma kb. 80 %, zsír 1 %, ásványi anyagok 4 %.

Tojásalbumin (egg albumin) – szárított tojásfehérjéből kézsül.3 %- os arányban az ideális, de ha nagyon kemény boiliet akarunk kapni, akkor akár 7 % arányban is keverhetjük.

Szójaliszt – fehérfetartalom kb. 40 %, zsír 20%, lecitin 2,5 %, ásványi anyagok 5,5 %.

Búzaglutén – nehezen emészthető, fehérjetartalma kb. 80 %, tápértéke alacsony.Maximum 10 %- os arányban ajánlott.

Kukoricaglutén – fehérjetartalma 15 %, felhasználható 20 %-ig.

Búzacsíra – magas a B vitamin tartalma. Felhasználható 30 %- os arányban. Fehérje tartalma 15 %.

Kukoricaliszt vagy kukoricadara – gazdag a lysin nevű aminosavban . Felhasználható 30 %- os arányban. Fehérje tartalma 15 %.

Búzadara – felhasználható 30 %- os arányban. Fehérjetartalma 10 %, zsír 1 %.

Burgonyaliszt – felhasználhaó 15 %- os arányban. Fehérjetartalma 35 %.

Rizsliszt – felhasználható 30 %- os arányban. Fehérjetartalma 7,5 %, zsír 0,6 %, ásványi anyagok 0,6 %.

Vitamealo – nagyon fontos, felhasználható 30 %- os arányban, Fehérje tartalma kb. 33 %, zsír 3%, ásványi anyagok 5 %.

Nectarblend – felhasználható 40 %- os arányban. Fehérjetartalma kb.20 %, zsírtartalma kb. 4,8%.

Pisztráng pellet – fehérjetartalma kb. 40 %, zsír 10 %.Felhasználható 70 %- os arányban.

Halliszt fehérhalakból – Fehérjetartalma kb. 60 %. 70 %- os arányban felhasználható.

Vörös sügér liszt – Könnyebben emészthető,mint a többi halliszt.Fehérjetartalma kb. 64 %, zsír kb. 8 %. Felhasználható 70 %- os arányban.

Szardínia és Anchovy- liszt – összekeverve a kettő a legintenzívebb szagú halliszt.Fehérjetartalma kb. 65 %. 20 %- nál nagyobb arányban nem ajánlott felhasználni.

Rákliszt – Különböző fajtái vannak, pl. Garnélarák, stb.Nagyon könnyű.Fehérjetartalma 65 %, felhasználható maximum 15 %- ig.

Májpor – Rengeteg vitamint és aminosavat tartalmaz.8 %-os arányban használható fel.

Betain – boilie készítéskor ne a száraz anyaghoz keverjük, hanem a tojáshoz. 10 tojáshoz 4- 10 g ajánlott.


A feederezésnél is alkalmazom a bojlis módszert, bár ott inkább a pelleteket kedvelem

Különleges módszerek:

A népszerű PVA – a legelső Poly Vinyl Alkohol termék a Pva Stringer (zsinór).Erre félbevágott, vagy egész bojli darabkákat lehet fűzőtűvel fűzni, ezt pedig a horogra erősíteni.Így el lehetett érni, hogy a csalibojlink mellett mindig legyen Pár szem boilie.De ezenkívül már gyártanak PVA zacskót, mely szintén feltölthető tetszés szerint, PVA hálót, amely szintén ugyanazt a célt szolgálja, és PVA kapszulákat, amelyekbe aroma tölthető.A lényegük az, hogy a vízbe érve kb. 1 perc alatt elolvadnak.

A törpe harcsa gond – gyakran előfordul, hogy a törpék lerágják a csaliboiliet néhány óra alatt.Ilyenkor vagy a Solar Jail Baits- ába (csali börtönébe) kell a csalit tennünk, Vagy egy női harisnyanadrágba kell csomagolnunk, és a végén pillanatragasztóval összeragasztanunk. Az ígybevetett csali ellenáll a törpék támadásainak.

A Subfloat módszer – olyan esetekben előnyös, ha egy víz alá került erdő van előttünk, de a parttól maximum 400- 500 m- re egy plató található.Az ólom 150- 350 g- os legyen, hogy a zsinór befeszítésekor ne mozduljon el az etetésről.Kell hozzá egy műanyag flakon, aminek a tetejébe egy 4 mm- es lyukat kell belefúrni és kétkomponensű ragasztóval egy forgókapcsot rögzíteni.Ezt kell felhúzni a zsinórba és egy sima stopperrel megütköztetni.Az etetésen le kell engedni, és 20- 30 cm-re a víz alá húzni. Kapás után a ponty nem szabadul a zsinór belazulása során sem, mert a flakon feszesen tartja. Ezután a dolgunk csak annyi, hogy csónakkal fölé evezünk a halnak, és felvesszük  a kontaktust.

Rózsa Arnold

(dreezy91)

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!