Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
2012-es Szolunáris táblázat

2012-es Szolunáris táblázat

A tengerek mellett élő emberek számára ősidők óta ismert, hogy a nap és a hold együttes vonzereje idézi elő az apályt, illetve a dagályt. Ezt a jelenséget nem érzékelhetjük mi, emberek a belvizeken, folyókon, de bizonyított tény, hogy a halak igenis érzékenyen reagálnak erre az egyesített vonzerőre, méghozzá úgy, hogy megnő vagy csökken a kapókedvük, azaz étvágyuk. Ez a jelenség nem annyira szembetűnő mint a tengereken, de az édesvízi halaknál sem hagyható figyelmen kívül. Az az igazság, hogy a halak kapókedvére sok más tényező is hatással van, s ezek különböző kombinációja igen jó eredményt hozhat a horgászatban, de teljes sikertelenséget is.

A szolunáris táblázatot egy francia ichtiológus (tudós, halszakértő) harminc évi megfigyelései alapján állította föl, Észak-Amerikában kísérve figyelemmel a halak reagálását a nap-hold változó fázisaiban.A képre kattintva letöltheted nagyobb méretben!

Vannak részünkre ismert és ismeretlen tényezők (faktorok), amelyek valamilyen módon kihatnak a halak étvágyára, kapókedvére. Ilyenek például: 1) vízálás (magas, alacsony), 2) a víz tisztasága (átlátszóság, szennyeszettség stb.), 3) megvilágítás (derűs-borús), 4) napszakok (reggel-nappal-estefelé, félhomály, sötétedés), 5) apadás, áradás, stagnálás, 6) évszakok (tavasz-nyár-ősz-tél), 7) szélfúvás (iránya, erőssége), 8) légnyomás (esése, emelkedése), 9) légköri frontbetörések, átvonulások (hideg, meleg, frontbetörés-mentes napok), 10) a víz oldott oxigéntartalma, 11) a víz hőfoka, 12) a horgon levő csali, csalétek, 13) a horgászvíz nyugalma (halász-orvhalász tevékenység, tiltott eszközök alkalmazása), 14) a horgászhely kiválasztása (az adott vízterület ismerete a horgász részéről).
Ezek az ismert (úgy-ahogy!) tényezők egy egész tanulmányt igényelnek, amit nekünk, horgászoknak az irodalomból, de főleg tapasztalatokból kell megtanulnunk. Ez a több évtizedes tapaszatalatok alapján horgászással, megfigyeléssel sikerül is, kinek-kinek a képességéhez mérten. A több évtizedes megfigyelések, följegyzések szerint a szolunáris táblázat szerinti fogás hozzávetőleg hatvan százalékban vált be. Voltak esetek, amikor teljes mértékben "igazodtak" a halak a táblázathoz, de olyan napok is, amikor pont ellenkezőleg visekedtek, akár jó, akár rossz fogást jelzett a szolunáris táblázat.

A szolunáris táblázat mellett nem szólhatunk teljes biztonsággal, de ellene sem, mert egyik sem fedné a tiszta valóságot. Tény, hogy a bolygónk fázisai összefüggésben vannak néhány természeti jelenséggel, viszont az esélyesebbként megjelölt napok nem mindig váltják be a hozzájuk fuzött reményeket. A Hold fényviszonyai megfelelő időjárással társulva mégis beleszólnak a halak viselkedésébe. A Nap és a Hold az átváltozás perceiben a leghatásosabb. Amikor a felkelő és lenyugvó Nap közel áll a horizonthoz, akkor vörös-narancssárga színekben pompázik. Ilyenkor a víz felszíne úgy fénylik, mintha olaj borítaná. Ebben az időszakban, ha rosszul is ment előtte a horgászás  megjön a kapás! Sajnos napkeltekor és napnyugtakor is csak 10-15 percig élvezhetjük ezt a színjátékot. A Hold már nem tudja naponta megismételni ezt a csodát, hiszen a nagy változása havonta csak egyszer esedékes. Ráadásul az újhold varázsa is csak akkor működik, ha térségünkben az időjárás kiegyensúlyozott. Ekkor válik be a szolunáris táblázat előrejelzése a síksági vizeken. A tengereken és a pisztráng szinti hegyi patakokban 80-90 százalékban válik be megbízhatóan a szolunáris táblázat érvényessége. Az alföldi folyókon, belvizekben a sokévi átlag 60 százalék körül alakul.

A fénymennyiségről is érdemes szólni. Kora tavasszal, késő ősszel a hal kedveli a fényt, mert ott van melegebb, ott van a táplálék is. Ilyenkor a sekélyebb szakaszokon horgászunk vagy a mély vizek felsőbb rétegeiben. Nyáron is, nagy meleg idején, a víz középső rétegeiben kell horgásznunk, ott, ahol az aljzat iszapos. A legalsó vízréteg a rothadó, bomló szerves anyagok miatt oxigénhiányos. Ez nem vonatkozik a folyókra, ott a kavargó áramlás állandóan keveri a vizet, kiegyenlítve az oxigén elosztottságát.
A közelgő időjárás előjeleiről. A népi megfigyelések megközelítően helytállóak, és ez nekünk, horgászoknak is hasznos néptudomány. Ezekből a népi megfigyelésekből közlünk tömörítve egy csokorra valót.

Ha január 6-án, vízkereszt napján olvad, akkor korán beköszönt a tavasz. Ha február 2-án a barlangjából előbúvó medve napsütést talál (meglátja az árnyékát), még hosszú lesz a tél. Február 24-én jégtörő Mátyás ha nem talál jeget, akkor csinál. Március 18., 19., 21. Sándor, József, Benedek  ilyenkor szokott megérkezni a jó idő. Május 12., 13., 14., 15.: Pongrác, Szervác, Bonifác, Orbán a fagyosszentek. Északról betör a hideg néhány napra. Június 8-a, Medárd, ha aznap esik az eső, negyven napig eltart. November 11-én, Márton napján ha fagy van, karácsonykor szép időre számíthatunk.

Rövid távú prognózisok, előjelek:

Eső, rossz idő elojele: Vastag rétegfelhők egymás fölött, rózsaszín, vöröses árnyalat az égen napkelte előtt. Az égbolt sötétszürke; a gyárkéményekből lecsapódik a füst; a repülőgépek által húzott csík sokáig megmarad; a levelibékák szünet nélkül kuruttyolnak; a kutya nem találja a helyét; a légnyomás kitartóan süllyed, és 900 millibár alatt marad; látszólag minden ok nélkül rosszkedvűek vagyunk.

Szeles időjárás várható, ha a felhők vonulási iránya ellentétes a földszíni szél irányával; ha a szél estére erősödik, vihar, esetleg eső is várható; ha a szél estére eláll, marad a szép idő; a légnyomás igen gyors emelkedése vihart, szélrohamokat hoz; az északnyugati szél süllyedő légnyomással társulva erősödő vihart, esot hoz, ha az ég alja sárga, foként világossárga, erősödő szelünk lesz.

Záporok, zivatarok előjelei: az erős gomolyfelhő-képződés; ha a gomolyfelhő teteje laposodni kezd, még jégeső is lehet; a kutya elbújik az óljába, vagy állandóan az ember közelségét keresi; a halak a víz felszínéhez közel összevissza úsznak; a szúnyogok tömegesen támadnak, kegyetlenül csípnek; a legyeket nem lehet elzavarni; a madarak elhallgatnak; nehezünkre esik a légzés; távolról mennydörgés hallatszik; hirtelen elfeketedik az ég alja.

Szép, csöndes időjárás lesz, ha reggel derült kék az ég, esetleg világos, fehér felhők láthatók; délután szivárványos a nyugati ég; a repülőgép által húzott csík gyorsan föloszlik; hajnalban a madarak énekelnek; a gyárkéményből függőlegesen száll föl a füst; lassan, egyenletesen emelkedik a légnyomás; reggel fölébredve frissnek, jókedvűnek érezzük magunkat.

Eső és halfogás szezonban és főszezonban:
1. Szemerkélő esőben, ha a levegő hőmérséklete 22,24 fokos, a víz 17,18 fokos, a fogási esély gyönge. Utána, ha kisüt a nap és szélcsend van, közepes eredménnyel horgászhatunk.
2. Csendes esőben, ha a levegő hormérséklete 22,26 fokos, a víz 16-20 fokos, közepes eredményre számíthatunk. Ha kisüt a nap, jó fogás lesz.
3. Kiadós, áztatós esőben, 20,25 fokos melegben és 18,22 fokos vízben jó eredményre van kilátás. Eső utáni napsütésben pedig kitűnő a fogási lehetőség.
4. Többnapos esőben, 18,22 fokos melegben és 16,20 fokos vízben kiváló a horgászás eredményessége. Az eső elmúltával közepesre csökken.
5. Záporban (nyáron) 25,35 fokos melegben, 15,18 fokos vízben közepes fogási lehetőség. A zápor elmúltával, lecsöndesülo időjáráskor jót horgászhatunk.
6. Zivatar előtt két órával kitűnő étvággyal esznek a halak. Zivatar alatt ne horgásszunk! Ha elcsendesedik, elvonul fölöttünk a zivatar, akkor már ritkán várhatunk kapást.

 

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben