|
Almacsiga
2009.01.13. 16:34
A trópusi területeken őshonos édesvízi almacsiga (Ampullariidae) mutatós külsejének és viszonylag nagy méretének köszönhetően egyre több akváriumba kap meghívást...
A rejtélyes almacsiga
A trópusi területeken őshonos édesvízi almacsiga (Ampullariidae) mutatós külsejének és viszonylag nagy méretének köszönhetően egyre több akváriumba kap meghívást.
Az almacsiga igen érdekes jószág, mivel élőhelye nem korlátozódik egy bizonyos területre. Mocsarakban, tavakban és folyamokban egyaránt előfordul. Kettős légrendszere van, nemcsak kopoltyúval de tüdővel is rendelkezik, így a kisebb oxigéntartalmú vizekben is életben marad. Másik érdekessége, hogy csigaházának csukható ajtaja van. Így amikor beköszönt az aszály, beássa magát a talajba és becsukja ajtaját: így védi magát a kiszáradástól és a ragadozóktól.
Egy kis csigológia
A legtöbb hazai akváriumban a Dél-Amerikában őshonos Pomacea nemzetség fajai találhatók meg. A nemzetség különös ismertetőjegye a légzőszifon (vékony cső), amely segítségével a csigák lélegeznek a víz alatt. A legismertebbek az 50-60 mm-es Pomacea bridgesii (rejtélyes csiga), a sárga Pomacea canaliculata, és a nagytermetű, lapos házú Marisa cornuarietis (óriás cölöpszarvú csiga). A rejtélyes csigának lapos a válla és varratai 90 fokosak. A sárga P. canaliculata-nak a varratai perforáltak és 90 foknál kisebb szöget zárnak be.
Puha testben puha lélek
Az almacsiga nagy étvágyú és igényes állat. Tarthatjuk normál akváriumban, csak ne tegyük össze túl nagy, illetve csigaevő halakkal. Ha megfelelő mennyiségű élelmet adunk neki, akkor nem falja fel a vízinövényeinket sem. Főleg akkor nem, ha rejtélyes csigát tartunk, ez a faj ugyanis kizárólag puha, korhadó és elhalt vegetációt fogyaszt. De nem veti meg a főtt növényeket sem, mint például a spenótot.
A növényevő fajok inkább az algát és a kisebb (lecsíphető) növénydarabokat fogyasztják Ez nem jelenti azt, hogy nem tudják kiirtani a növényállomány nagy részét, ha nem kapnak elegendő táplálékot! Adhatunk nekik salátalevelet, főtt, apróra vágott zöldséget, mint például, sárgarépát, karalábét, spenótot és zellert. Alkalomadtán kapjanak vörös szúnyoglárvát is, de ezt a haletetéssel együtt is adhatjuk.
Vigyázzunk, mert gyorsan meglépnek!
Az almacsiga jó vízminőséget igényel (akárcsak a halak), fontos a jó szűrőberendezés és a vízcsere. Általánosságban elmondható, hogy egy közepes méretű almacsigának 10 liter vízre van szüksége, az ideális vízhőmérséklet pedig 20-26°C. Fontos, hogy ne legyen túl lágy a víz, mivel ekkor a házuk lyukacsos lesz. Ha alacsony a víz kalciumtartalma, akkor mesterségesen feljavíthatjuk az állatkereskedésekben kapható márvány-, mészkő- vagy tengeri kagyló porral. Az aljzaton ne legyen éles vagy durva kő, mert ez növeli a sérülések kockázatát. Az akváriumot ajánlott lefedni, hiszen könnyen kimászhatnak. Mégse zárjuk légmentesen, hagyjunk egy kis rést, hogy jól levegőzzön.
Csiganász
Az almacsiga - a tévhitekkel ellentétben - nem egy-, hanem kétivarú, tehát külön hím és nőstény egyedre van szükség a szaporításhoz. Megkülönböztetésük azonban még a gyakorlott szemnek sem könnyű, így jobban tesszük, ha egyből több állatot is beszerzünk. A hőmérséklet befolyásolja aktivitásukat, így párzási kedvüket is, ezért igyekezzünk azt a maximumon (26-28 fokon) tartani. A párosodás és tojásrakás pedig sok energiát igényel, tehát ilyenkor adjunk a szokásosnál több táplálékot nekik. A párzás többnyire éjszaka, a víz alatt történik, így virrasztanunk kell, ha szemtanúi szeretnénk lenni a csiganásznak.
Néhány nappal később a nőstény több órán keresztül (szintén éjszaka) rakja a tojásokat a vízfelszín közelében lévő tárgyakra (a peték a vízben megfulladnának). A nőstény körülbelül 100, de akár 1000 tojást is lerakhat egyszerre. A kiscsigák 2-4 hét múlva kelnek ki és esnek a vízbe. Mivel a halak előszeretettel fogyasztják őket, érdemes áttenni őket egy másik akváriumba, de még kikelés előtt rakjuk át a tojáscsomókat, hiszen a kiscsigák nagyon törékenyek.
Könnyen becsülhető a kikelés ideje, ekkor ugyanis a tojások besötétednek. Az átrakási művelet egyszerű, csak nedvesítsük meg a tojásokat és a felszínt, amihez hozzá vannak erősítve, majd várjunk egy kicsit. Aztán addig mozgassuk őket (óvatosan) amíg le nem válnak és tegyük át a petéket a másik akváriumban lévő, szintén vízközeli tárgyra. A kiscsigák 2-4 hét alatt 2 centiméteresre nőnek és ugyan azt eszik, mint a szüleik. Egy év múlva pedig teljesen felnőnek.
forrás: Csonka Viola
| |