|
Etetőanyagos praktikák
2011.03.24. 21:52
![](portal/halradar/image/news/1301000181.jpg)
Az etetőanyag bekeveréséhez mindenki ért valamilyen szinten, mindenki nekikezd, csak a végeredmény, az etetőanyag minősége változik a hozzáértési szint függvényében. Az alábbi írás néhány praktikát, technikát próbál bemutatni, amely segítségedre lehet az etetőanyagok bekeverése során.
Etetőanyagos praktikák
Az etetőanyag bekeveréséhez mindenki ért valamilyen szinten, mindenki nekikezd, csak a végeredmény, az etetőanyag minősége változik a hozzáértési szint függvényében. Az alábbi írás néhány praktikát, technikát próbál bemutatni, amely segítségedre lehet az etetőanyagok bekeverése során.
Ebben a cikkben nem fogok etetőanyag fajtákat ajánlani, csak a bekeverésre vonatkozó tanácsok fognak megjelenni. A kezdő horgász, ha egy jobb horgászboltba „téved” be, akkor meglehetősen nehéz helyzete van a több polcnyi etetőanyag arzenálból, hogyan tudja a számára legmegfelelőbbet kiválasztani, olyat, amely a kívánt horgászmódszerhez, halfajhoz, évszakhoz a legjobban megfelel.
Etetőanyagot csakis megfelelő méretű keverőedényben állítsunk össze, amelyben be tudjuk úgy keverni, hogy az alsó rész nem marad száraz, tehát homogénre tudjuk benne keverni. Sok horgásznak teher a nagyméretű dézsák, vödrök szállítása, erre jó megoldás lehet azon keverőedények, melyek összehajthatók, vászonból készülnek. Ezek az eszközök könnyen szállíthatók, kevés helyet foglalnak el és természetesen tökéletesen megfelelnek az adott célra.
![](https://lh6.googleusercontent.com/_PoKMnC1Oy4c/TYutWJWmquI/AAAAAAAAArA/CYvfTN7gl58/06031.jpg)
Nagymennyiségű anyag bekeverésére is alkalmas vödör rostával.
![](https://lh3.googleusercontent.com/_PoKMnC1Oy4c/TYutWJubq0I/AAAAAAAAArE/nlJb2eeSQOI/6402-019.jpg)
Spro vászon keverőedény.
A megfelelő mennyiségű víz hozzáadása a tapasztalatlan horgásznak nehézségeket okozhat. A csomagoláson mindig feltüntetik, mennyi vízzel ajánlatos bekeverni az adott etetőanyagot. Az elején bőven, de fokozatosan adhatjuk hozzá a vizet, folyamatos kevergetés mellett, amikor már úgy érezzük, hogy majdnem jó, akkor spricnivel folytathatjuk a nedvesítést, melyből a vizet permetezve, az etetőanyagot keverve biztosan nem vizezzük túl a keverékünket. Azonban sokunk nem rendelkezik ezzel az eszközzel, ekkor a vizet már csak kis adagokban jutassuk a félig nedves anyagra, így is megfelelő és tökéletes anyagot kapunk. A különbség csak annyi, hogy talán kevéssé lesz homogén, de a rostálás ezen segít.
Nagyobb mennyiségű etetőanyagot, aki kevert már be (pl. versenyre) az tudja, hogy nem kis munka, mire a 8-10 kg anyagot benedvesítjük, kézi erő kevergetése mellett. Egy ötletes megoldás lehet, ha akkus csavarozóba készítünk (boltban is megvásárolható) egy a konyhai eszköztárban is megtalálható keverőkhöz hasonló „fejet”, amit belefogatva könnyen és gyorsan végezhetjük a bekeverést. Fontos, hogy a keverőnk rozsdamentes acélból legyen.
![](https://lh5.googleusercontent.com/_PoKMnC1Oy4c/TYutWaMUOFI/AAAAAAAAArI/tHhj6xl6-_M/lg_maver-large-groundbait-mixer-whisk.jpg)
A keverő „fej”.
Az etetőt a halaknak megfelelően kell elkészíteni. A rosták lyukmérete a halak és víztípus összefüggésében változik. Az etetőanyag szemcsemérete is meghatározza, milyen rostát alkalmazunk. A folyóvízi, nagyszemcsés etetőhöz a legnagyobb, kb. 0,5 x 0,5 cm-es rosta ajánlott. Keszeges kajához az apró lyukú rosta felel meg. Amennyiben az etetőanyag tartalmaz pelletet vagy akkora méretű magvakat, amelyek a rostán nem férnek át, akkor azokat az áttörésekkor folyamatosan öntsük bele az etetőanyagba, hiszen az anyag fogósságát növelik ezen anyagok is. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem feltétlen kell beletennünk, a rosta által felfogott adalékokat.
![](https://lh6.googleusercontent.com/_PoKMnC1Oy4c/TYutW2AX3VI/AAAAAAAAArM/CpahTzpRtO0/22111.jpg)
Sensas etetőanyag rosta.
A rosta egy másik alkalmazása lehet, hogy a pinkit, csontit átmászatjuk rajta. Ezáltal meg is tisztulnak egy bizonyos mértékben, a bebábozódott, elpusztult példányok is szelektálhatók ezen módszerrel. Egyszerre csak kisebb mennyiséget tegyünk a rostára, így viszonylag gyorsan átmásznak és az élők nem préselik át a döglötteket.
Amennyiben az etetőhöz kukoricapogácsát szeretnénk hozzáadni, azt legalább fél órával a bekeverés előtt be kell áztatni, hogy megfelelő állagúvá váljon. A kukoricapogácsa a szelektálásban kap nagy szerepet, a nagyobb méretű halakhoz ajánlott, az apró halakat szelektálni tudja. A kukoricapogácsához adhatjuk az etetőanyagba szánt aromát, adalékot is, de ekkor ezt a megadott vízmennyiségbe már kalkuláljuk bele.
Az etetőanyagot sokan otthon, a horgászatot megelőző napon bekeverik. Azt tartja a fáma, hogy az etetőanyagot a meghorgászandó vízzel a legjobb bekeverni. Azonban amit én fontosnak tartok, hogy ne az otthoni, klóros csapvízzel keverjük be, hanem vagy a kerti kútból engedjük rá a vizet, de ami még jobb, hogy esők idején a csapadékvíz egy részét összegyűjtjük és azzal keverjük be.
Valami módon mégis sikerült az etető túlnedvesítése, akkor sem kell megijedni, további száraz anyag hozzáadásával javíthatunk az állagán, ha már elfogyott az összes száraz anyag, akkor keverhetünk hozzá még földet is, így állaga a kívánt szintre feljavítható.
A vízparton is gondoskodnunk kell a bekevert anyagról, fontos, hogy ne tegyük ki a napra, mert könnyen kiszárad és az állaga megváltozik, folyamatos utánnedvesítést igényel ekkor. Tegyük árnyékba és egy rongydarabbal takarjuk le, melyet előzőleg érdemes bevizezni.
Kívánok mindenkinek eredményes szezonkezdést, itt a tavasz, irány a vízpart!! Közben pedig védjük és óvjuk környezetünket, halainkat!!
Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Képek: http://www.mullarkeys.co.uk
e-mail: rekordlista@gmail.com
| |