Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
A horgászat jogi szabályozása
A horgászat jogi szabályozása : A halászati jog

A halászati jog

  2007.01.24. 16:33

Az úgynevezett halászati vízterületeken a szabályozás már a tulajdonviszonyok miatt is sokkal bonyolultabb.


Az úgynevezett halászati vízterületeken a szabályozás már a tulajdonviszonyok miatt is sokkal bonyolultabb. E vizeken mindenek előtt a halászati jog fogalma és annak tulajdonlása tisztázandó. A halászati jog – a halászattal összefüggő jogosultságok és kötelezettségek összessége. A halászati jog tulajdona tehát nem azt jelenti, hogy kinek van „joga” egy adott vízen halászni vagy horgászni, hanem azt, hogy ki szedheti e vagyonértékű jog hasznait és kit terheknek az azzal járó kötelezettségek. A törvény általánosságban kimondja, hogy a halászati jog a víz tulajdonának elválaszthatatlan része, majd kivételként sorolja fel a holtágakat, bányatavakat és a víztározókat. E vizeken a halászati jog – a víz tulajdonától függetlenül – a magyar államot illeti meg. Az utóbbi szabály alól kivétel az önkormányzati tulajdonban lévő holtágak és bányató, amennyiben a tulajdonos önkormányzat a halászati jogot gyakorolni kívánja.

Mivel Magyarországon a folyók és tavak eleve állami tulajdonban vannak, a többi vízterület pedig – nagyon kevés kivétellel – holtág, bányató vagy víztározó, a halászati jog a vizek döntő többségén az állam tulajdonában van. Az állam gondoskodik a halászati jog hasznosításáról azokon az önkormányzati tulajdonban lévő holtágakon és bányatavakon is, ahol az önkormányzat a törvény hatályba lépése óta eltelt időben még nem jelezte, hogy jogaival élni kíván. A korábbi hasznosítót ugyanis az önkormányzatnak kártalanítani kell. Ez történhet a két fél által elfogadott elszámolással vagy egy olyan haszonbérleti szerződéssel, amely haszonbérlőként a korábbi hasznosítót jelöli meg. E konstrukcióban a tulajdonos az állam helyébe lép, és olyan mértékig szabályozza újra a viszonyokat, amely a hasznosító számára még elfogadható.

Sajátos eset a magánszemély tulajdonában lévő jog. A törvény ugyan főszabályként kimondja, hogy a halászati jog a víz tulajdonjogában elválaszthatatlan része, így elvileg lehetséges, hogy magánszemély rendelkezzék a halászati jog felett. Azzal azonban, hogy a bányatavakat a törvény kivontja ez alól, és azokon a magyar állam, bizonyos esetekben pedig a tulajdonos önkormányzat halászati jogát biztosítja, e lehetőség a gyakorlatban azokra a vizekre korlátozódott, ahol a magánszemély tulajdona a törvény hatályba lépése, azaz 1997. augusztus 26. napja előtt keletkezett. A korábbi halászati „törvény”, az 1997. évi 30. számú törvényerejű rendelet ugyanis a magántulajdont illetően sokkal liberálisabb volt, mint az 1997-ben elfogadott új törvény. E szabályozás szerint az állampolgárt illette a halászat joga a tulajdonában vagy tartós használatában lévő földterületen elterülő vízen, s ez alól a bányatavak sem jelentettek kivételt. Az új törvény természetesen nem érinthette a már megszerzett jogokat, így „visszaállamosításról” nem rendelkezett. Azokon a vízterületeken tehát, amelyek a 90-es évek első felének privatizációs hulláma során kerültek magánszemély tulajdonába, továbbra is a magánszemélyt illeti a halászati jog. Abban az esetben i igaz ez, ha a magánszemély ezzel a jogával eddig nem kívánt élni, mivel a halászati jogot a „a törvény erejénél fogva” szerezte meg, nem hatósági eljárás keretében.

 

Forrás: Pintér Károly: Horgászati alapismeretek c. könyve.

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!