|
Cézár saláta
2007.01.26. 16:42
A kenyérszeleteket kockákra vágjuk ...
Cézár saláta
HOZZÁVALÓK:
3-4 szelet fehérkenyér,
4 gerezd fokhagyma,
1 dl olaj,
1 fej saláta,
8 dkg parmezán sajt,
Az öntethez:
5 dkg olajos szardella vagy ringli,
2 tojás,
1 citrom leve,
1 kávéskanál dijoni mustár,
2 gerezd fokhagyma
kevés bors, só
6 evőkanál olívaolaj.
A kenyérszeleteket kockákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajt, beledobunk 4 gerezd fokhagymát, rózsaszínűre sütjük és kivesszük a serpenyőből. Beletesszük a kenyérkockákat és lassú tűzön aranybarnára sütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajt és hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk és falatnyi darabokra tépkedjük. Mély tálba tesszük.
Az öntethez kiemeljük a szardellát az olajból, villával péppé törjük. A tojásokat tálba tesszük, hozzáadjuk a citromlét, a mustárt, az áttört fokhagymát, a szardellát, apránként kevés olívaolajt, borsot. Habosra keverjük. A parmezán sajtot megreszeljük. Az öntet felével meglocsoljuk a salátát, lazán összekeverjük. Tetejére szórjuk a kenyérkockák és a reszelt sajt felét, de már nem keverjük össze. Néhány szardellacsíkkal díszítjük. A maradék öntetet kancsóba, a kenyérkockát tálkába szedjük, s a maradék reszelt sajttal együtt külön kínáljuk.
| |