Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
A pergető horgászat
A pergető horgászat : A pergetésről

A pergetésről

  2007.02.17. 09:32

A műcsalikkal történő horgászat átfogó neve: a pergetés...

A pergetés

 

A műcsalikkal történő horgászat átfogó neve: a pergetés. A pergetés lényege, hogy a ragadozó halban a műcsali (villantó, műhal, szivarólom, stb.) megfelelő mozgatásával a könnyen elérhető zsákmány érzetét keltsük. Eleinte különböző horogrendszerekre, forgató propellerekre szerelt megölt csalihallal pergettek, de egyes helyeken még manapság is alkalmazzák. Később alakultak ki a fémből készült „villantók” melyekre hármashorgokat szereltek. A villantók két fő típusa a körforgók és a támolygó villantók. Az első „kanala” (forgó, domborított lemeze) a villantó acél tengelye körül forog, a másik hossztengelye körül végez ide-oda billegő, „támolygó” mozgást. A körforgókat lassabban, a támolygókat gyorsabban kell vontatnunk ahhoz, hogy jól működjenek.

A pergetés a huszadik század elején még meglehetősen gyerekcipőben járt. Nagy fejlődésnek indult viszont a negyvenes években, amikor feltalálták a peremorsót, majd valamivel később az egy szálból készült, ún. „monofil” műanyagzsinórt. Ez nemcsak a műcsalik nagyobb távolságra való dobása miatt volt korszakalkotó, hanem lehetővé tette a műcsalik méretének, súlyának csökkentését, ami jelentősen növelte az eredményességet. A hazánkban először alkalmazott szivarólmos-műlegyes balinozókésszség már mindenütt tért hódított, ahol balinok foghatók.

Már a peremorsók előtt megjelentek a fából készült műhalak, az ún. „orénók”, „woblerek”. Nálunk csak kb. fél évtizede ismerték fel kiváló „halfogó” tulajdonságaikat.

Hasonló jó hírnévre tettek szert a különböző gumihalak, plasztikcsalik, melyeket a süllő, csuka és a harcsa horgászatánál vethetünk fel. Külön módszert jelentett a „twister”, ez az ólomfejjel ellátott, hosszú, sarló alakú farokkal rendelkező süllőcsali, ami olyankor is ad süllőt, amikor minden más csali, módszer csődöt mondott.

A műcsalikkal való pergetés eredményességét azonban elsősorban a horgász ügyessége befolyásolja.

A pergetést is három csoportra osztjuk, a fenekezéshez és az úszós horgászathoz hasonlóan.

 

Forrás: A magyar horgászat kézikönyve

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!