Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Hogyan válasszunk legyezőbotot?

Hogyan válasszunk legyezőbotot?

  2010.11.22. 06:15

Egy új bot választása nem egyszerű dolog, főleg ha kezdő horgászról van szó. Petter Sutton egy 2004-es cikkében azt írja, hogy egy új bot választása kicsit hasonlít egy új autó vásárlására. Aki szembesült már egy botvásárlási procedúrával, az azt hiszem, hogy egyetért a bot esetén is legjobban a jelölésekben lehet elveszni, jelen cikk segítséget próbál adni, hogy a megfelelő legyező botot válasszuk ki.


Hogyan válasszunk legyezőbotot?

A műlegyező horgászmódszer egy olyan horgásznak, aki eddig csak a hagyományosnak vehető technikákat (úszós, fenekező, pergető horgászat …) alkalmazta meglehetősen idegen, a váltás szintén erős kontrasztot mutat. Fontos, hogy a megfelelő horgászbotot válasszuk ki, hiszen a horgászat sikerét nagyban befolyásolja.

Legyezőbot választásánál a legfőbb paraméterek a következők: zsinórosztály (AFTMA), a bot hossza és akciója, a bot anyaga, gyűrűzése, akciója, súlya. A legyezőbotunk akkor nevezhető optimálisnak, ha azonos osztályba tartozik a bot, zsinór, orsó hármasa.

Legyünk tisztában azzal, hogy milyen méretű és fajú halak azok, amelyekre horgászni szeretnék, mert csak ez után tudjuk a többi komponenst megfelelően megválasztani. Első lépésként a zsinórosztályt válasszuk ki, amit a bevetendő csalik méretének függvényében tudunk meghatározni.


Legyezéshez használt zsinórtípus, meglehetősen szokatlan az avatatlan szemnek, legyezésnél a zsinór megegyezik a dobósúllyal.

Mint ahogy már említésre került, a zsinórosztály angol rövidítése az AFTMA. Ismerkedjünk meg e jelöléssel közelebbről is. Az AFTMA rendszer alapja a zsinór első 9,15 méterének tömege. Az osztályozás 0-tól 14-es skálán mozog. A nagyobb méretű legyek esetén nagyobb zsinórosztály szükségeltetik, hiszen nagyobb energiára van szükség, hogy a csalit bejuttassuk. A zsinórokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Első csoportot képezik azok, amelyeknek a kezdő és végső 3-5m fokozatosan elvékonyodik, a köztes zsinórvastagság pedig állandó. Ezeket nevezzük duplán vékonyítottnak („Double Taper” – DT). Második csoportba a WF („Weight Forward”) zsinórok tartoznak, amelyeknél a dobósúly előre van helyezve.

Egy kis irányadás, hogy mely csalikhoz milyen zsinórvastagság a megfelelő (Petter Sutton – „Choosing a new fly rod” című írása alapján):

  • nagyon kisméretű, 16-os vagy annál kisebb horgokra kötött legyeknél - AFTM 4 vagy az ez alatti osztályok
  • 10-18-as horogméret közötti száraz és nedves legyek, nimfák – AFTM 4-6
  • 8-14-as horogméret közötti súlyozott és szőrös legyek – AFTM 6-8
  • nagyméretű legyek, műcsalik, 2-8-as közötti horgokon – AFTM 7-9
  • nagyon nagyméretű csukázó legyek esetén – AFTM 9-11

Az egyes AFTMA osztályba tartozó zsinórok tömege:

AFTMA Gramm
1
3,9
2 5,2
3 6,5
4 7,8
5 9,1
6

10,4

7 12
8 13,6
9 15,6
10 18,2
11 21,4
12 24,7

Kezdőknek ajánlott a nagyobb zsinórosztályokból kikerülő, nehezebb zsinórokat választani, mert ezekkel könnyebb a dobás és szeles időben is egyszerűbb a legyezés művészetét gyakorolniuk.

Következő lépés a megfelelő hosszúságú bot kiválasztása. A bot hosszúságát lábban tüntetik fel, nem méterben. (1 láb = 30,48 cm ~ 30,5 cm) Általánosságban, ha rövidebb távolságra szeretnénk horgászni, akkor rövidebb, ha hosszabb távolságra, akkor hosszabb botra lesz szükségünk, de ez nem feltétlenül bizonyul igaznak minden esetben. Következő általános szabály, hogy a rövidebb botokkal pontosabban tudjuk bejuttatni a csalit, mint hosszabb botok alkalmazásával, azonban a hosszabb botokkal könnyebb a horgászat, mert jobban kordában tudják tartani a zsinórt.


Három részes, parafa nyéllel ellátott, legyezőbot.

A legyezőbot megválasztása során olyan tömegű botot válasszunk, amelynél figyelembe vesszük saját korlátainkat is, hiszen egész nap kézben kell tartanunk, folyamatosan „legyezünk”, dobálunk vele. Hasonló a szisztéma e résznél, mint a pergető horgászat esetében. A következőekben különböző helyzetekre javasolt bothosszok kerülnek ismertetésre:

  • kis folyók, patakok – 7’-7’6” láb
  • közepes folyók – 8’-9’ láb
  • kis állóvizek, nagyobb folyók – 8’6”-9’6” láb
  • nagy állóvizek és víztározók – 9’-10’ láb
  • csukára és tengeri laposokon történő horgászatra – 9’-9’6” láb

Ezek az adatok csak irányadóak, hogy tudjuk, milyen határok között érdemes mozognunk, tehát ezektől az értékektől az egyedi esetekre vonatkozó feltételek ismeretében eltérhetünk, hogy felszerelésünk optimálissá váljon.

A legyező botokat akciójuk szerint általában három csoportba sorolhatjuk. Első kategória a gyors akciójú (fast action). Ezeknél a botoknál az alsó rész nagyon merev, a fárasztás és a bedobás során szinte csak a bot spicce dolgozik. Második csoport az átmeneti akciójú (intermediate action) pálcák. Ezek a botok azok, amelyek nyugodt szívvel ajánlhatóak egy kezdő legyezőhorgásznak. A bot alsó része nem merev, de nem is túl lágy, a köztes, átmeneti tulajdonságokkal rendelkező botok tartoznak e csoportba. A harmadik kategória a lassú akciójú (low action) botok tábora. A bot alsó része az a bedobás során is erősen meghajlik, a bot spicce azonban elég „kemény”, de semmi esetre sem mondható teljesen merevnek.


Gyors, átmeneti, lassú akciójú botok dinamikája.

A botok anyaga változó. Manapság a legelterjedtebbek a grafit botok, amelyeknek árfekvése is kedvező. Találkozunk még üvegszálas és nádból készült pálcákkal is. A nádból, bambuszból készült botok ára igen borsos, ezért egy kezdő horgász számára nem ajánlott befektetés.


Nádból készült fly rod.

Összegzésként levonható, hogy a kezdő horgász számára az átmeneti akciójú, közepes erősségű botok ajánlatosak, ezek azok a botok, amelyekkel meg tudják tanulni az alapokat, elkezdhetik legyezőhorgász karrierjüket. Egy közepes kategóriát képviselő bot éveken keresztül hű társunk lehet és ha már elsajátítottuk az alapokat, rendelkezünk kellő tudással, tapasztalattal, akkor egy komolyabb botot is a kezünkbe vehetünk.

Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Felhasznált irodalom: Petter Sutton – „Choosing a new fly rod” című írása
Képek: www.flyfishinginformation.net, www.google.com

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!