Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : A „Mi” Dunánk

A „Mi” Dunánk

  2010.12.21. 18:29

Méltán lehetünk büszkék, hogy az országunkat egy ilyen, folyó, mint a Duna szeli át. A történelmünkben és a jelenünkben is meghatározó szereppel rendelkezik e folyó. A Duna egy igazán internacionális folyam, 10 országon keresztül jut el végső helyszínére, a Fekete – tengerhez. Most ismerkedjünk meg kicsit részletesebben is a Dunával.


A „Mi” Dunánk
 
A Duna Dél-Németországban, a Fekete - erdőben ered, mely a Német – középhegység részét képzi. Itt két patak, a Brigach és a Brege csatlakozik a donaueschingeni kastély kertjében található Duna – forráshoz (Szélesség (lat): N 47° 57,122'; Hosszúság (lon): E 08° 30,122') innentől kezdve szokás a folyót Dunának nevezni.
 

A Duna megszületése a Breg és a Brigach egyesülésével .
 
A folyó hossza 2842 kilométer, mellyel kiérdemelt az Európa második legnagyobb folyójának járó díjat, csak a Volga tudja a kontinensen felülmúlni hosszúságban. Azonban a Volgánál jelentősebb folyónak mondott, hiszen 10 országot érint: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Moldova, Ukrajna, e tényező hatására nemzetközi jelentőségi vízi út is. Ha jobban elmerülünk a Duna tanulmányozásában előfordul időnként, hogy egyes források 9 országot említenek, mint amelyeken a Duna keresztül halad. A 10. ország az Moldova, gyakran kimarad a felsorolásból, mert a Duna hossza itt mindösszesen 0,6 km.
 

A Duna "pályavonala"
 
A Dunáról nagyon sok írásos emlék maradt ránk, történelem meghatározó része. Már az ókorból is származnak források, a görög történetíró: Hérodotosz is említést tesz e folyóról, a következőket írta: „melynek vize télen-nyáron egyformán bő”.

A Dunát már hossz tekintetében európai viszonylatban sikerült elhelyezni, most kicsit globálisan is soroljuk be. A világ 27. legnagyobb folyójaként tartják számon. Vízhozama tekintetében világviszonylatban is bővizű folyó. Vízhozama átlagosan 6000 köbméter/másodperc. /vízhozam=folyó keresztmetszetén 1 s alatt átfolyó víz mennyisége/ Ehhez a bőséges vízhozamhoz számos mellékfolyóra van szükség, mely az év egészében megfelelő mennyiségű vízzel képes ellátni a Dunát. A következő táblázat a Duna legjelentősebb mellékfolyóit szemlélteti országok szerinti lebontásban.
 
A Duna legjelentősebb mellékfolyói
Németország
Altmühl, Iller, Lech, Naab, Isar, Inn
Ausztria Traun, Enns, Morva
Szlovákia Morva, Vág, Garam, Ipoly
Magyarország Rába, Ipoly, Sió
Szerbia Tisza, Száva, Temes, Nagy-Morava, Duna–Tisza–Duna-csatorna
Horvátország Dráva
Románia Zsil, Olt, Argeş, Duna–Fekete-tenger csatorna, Szeret, Prut
Bulgária Timok, Iszker, Oszam
Moldova Pru
 

Most kicsit foglalkozzunk a „Mi” Dunánkkal, tehát a magyarországi szakaszával. Az országban 417 kilométeren keresztül van jelen. A rajkai 1850-es fkm. (fkm.=folyamkilométer) táblánál lép be hazánk területére és az 1433-as fkm.-nél válik meg tőlünk. Budapest közelében 200 cm-es vízállásnál általában 5-6 m mélységű. Mélysége az országban elég tág határok között mozog. Baja után 8-10m-es mélységekkel is találkozhatunk, jelentős mélységet ér el még a szigetközi szakaszán, legmélyebb részét Mohács alatt a Repity-gurgyónál mérhetjük, itt 20 m feletti mélységgel rendelkezik! A legmélyebb részét azonban a Vaskapunál a Kazán-szorosnál éri el, ezen a szakaszon 70-75 m-es mélységgel is rendelkezik!


A Vaskapu - szoros

Mint a legtöbb folyó a világon, így a Duna sem tudott megmenekülni az emberiségünk környezetkárosításától, a folyó vize az egyre nagyobb mértéket öltő iparosodás hatására szennyezetté vált. Még az 1800-as években a feljegyzések szerint lajtos kocsikból árusították a Duna vizét, a Donauwassert. A szennyező folyamat az 1980-as évekig fokozottan tartott. Az 1950-es 60-as években már a legszennyezettebb folyónkká vált. Ezt követően sikerült felismerni, hogy valamit tenni kell a Duna vízminőségének javítása érdekében, melynek hatására a Duna vízminőségében határozott javulás volt tapasztalható. Nagyon egyszerűnek tűnt, hogy ha volt valamiféle kellemetlen melléktermékünk az iparban, vagy a társadalomban (lásd: szennyvíz), akkor azt tisztítás nélkül beleengedjük a Dunába, hiszen úgy is továbbfolyik … Ebből is látszik, hogy ha valamit szeretnénk tenni a Dunáért, akkor összefogásra van szükség a 10 ország között, nem lehet országonként merően eltérő vízgazdálkodásokat folytatni a Duna viszonylatában! Budapest szennyvize is 2010 augusztusáig a Dunában kötött ki. Most pár sor következik a ÉlőDuna weboldalról:

„A szennyvíztisztító telep megépüléséig, illetve próbaüzemi működésének elindulásáig Budapest 790 ezer háztartásából naponta megközelítőleg 600 ezer köbméter szennyvíz került a Dunába. A főváros szennyvíztisztító telepei ennek csupán 51 százalékát voltak képesek befogadni és megfelelően kezelni. Ez azt jelenti, hogy a Dunába jutó szennyvíz nagy hányada biológiai tisztítás nélkül került a folyóba. Ez nem csupán jelentős mértékű környezeti terhelést jelentett, de népegészségügyi szempontból is hatással volt a fővárosban és a Duna mentén élők életére.”

Ez a befolyó, ahol a szennyvíz távozott a Dunába, horgászok körében csak „Ördög” néven keringett. Aki ezen a szakaszon próbálkozott, az nagy eséllyel zsákmányolt a Duna halállományából, hiszen a különleges mederalakulat és a szennyvíz hatására a halok nagyobb csapatokban tartózkodtak ezen a helyen. Azonban elég kellemetlen szagok uralták az Ördög területét.

A Duna is számos folyószabályozáson esett át, melyeknek a célja a hajózhatóság biztosítása és az árvízveszély elkerülése volt, a szabályozások során területe folyamatosan csökkent a kanyarulatok átvágásával. A szabályozások már a 19. században megkezdődtek. 1883-ban Baross Gábor közlekedési miniszter idejében indult meg az Al – Duna szabályozása, mely már Széchenyi Istvánnak is szerepelt a tervei között.

A Duna vízállása nagyon gyorsan tud változni egyik napról a másikra, mely jelentősen megnehezíti a horgászok dolgát. A parti horgászat lehetetlenné válik, a víz zavaros lesz. Ha a Dunán kívánunk horgászni érdemes figyelni a rövid és középtávú vízállásjelentést, hogy biztosan ne érjen minket nagyobb meglepetés.


Papp József dunai amurjával.

A Dunán minden évszakban más és más halfaj fogható, aminek a következménye, hogy a Duna halfaunája igen tág keretek között mozog. Megtalálhatók benne a ragadozó és békés halak szinte minden tárháza és manapság a védett halakból is egyre több figyelhető meg, a gébfélék is egyre jobban terjednek e ősi folyóban, a fajfeltáró halászatok 52 halfaj jelenlétét rögzítették. A hajóforgalom gyakran már jelentősen zavarja a horgászatot, sokan úgy érzik, mintha már tengeren lennének, de szerencsére lehet még találni nyugodtabb, csendesebb szakaszokat. A tájidegen halak (pl. géb) elterjedéséhez a hajóforgalom is nagymértékben hozzájárult. Feltehetően a Fekete – tenger térségéből jött hazánkba a hajótesteken megtapadt ikrák segítségével.

A dunai halászat jelentős mértékeket öltött valaha. A 19. és 20. században, mint már említésre került vízszennyezés következtében a halállománya jelentősen csökkent, így a halászat is redukción esett át.


Halászat a Dunán az 1940-es években.

Korábban már bővebb cikkben foglalkoztam a viza magyarországi történetével, a Dunán is jelentős volt e halfaj állománya, azonban a Vaskapu megépítését követően a viza sorsa megpecsételődött, hiszen a szaporodása lehetetlenné vált.

Remélem sikerült érdeklődést kelteni a Mi „kis” Dunánk iránt e legfőbb tényeket közlő cikkel. Úgy gondolom érdemes jobban is megismernünk azon folyóinkat, horgászhelyeinket, amelyen aktívan hódolunk legfőbb hobbinknak a horgászatnak. Végezetül az MTV videó tárából néhány videó, melyek megtekintésével barangolhatunk a Dunán és annak közvetlen környezetében, megismerhetjük a Duna környezetének élővilágát is, melyről a cikkben szándékosan nem esett bővebben szó, hiszen ezek a videók úgy gondolom jobban alkalmasak az ismertetésre a képek révén, ajánlom mindenkinek a videók megtekintését.

 

Nemzeti értékeink: Barangolás a Duna mentén I. Tovább ...
Nemzeti értékeink: Barangolás a Duna mentén II.
Tovább ...
A Duna – Dráva Nemzeti Park: Tovább ...
A Duna – Ipoly Nemzeti Park: Tovább ...

Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Képek: www.haldorado.hu, www.wikipedia.org
Videók: MTV videótár
észrevételek: rekordlista@gmail.com

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!