Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Mártélyi Holt – Tisza

Mártélyi Holt – Tisza

  2011.01.26. 14:47

Hamarosan itt a horgászszezon, érdemes megismerkedni új vízterületekkel, ebben a szemléletben kerül bemutatásra a Mártélyi Holt - Tisza. A Dél – Alföldön, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet északi részén, Hódmezővásárhelytől mintegy 10 km-re található, a Tisza bal partján. Festői szépségű tája az év minden részében lenyűgözi az idelátogató vendéget, legyen horgász, kiránduló avagy túrázó.


Mártélyi  Holt – Tisza

A Tisza hossza a szabályozást megelőző években 1419 kilométer volt. A szabályozás tervének kidolgozása és megkezdése gróf. Széchenyi István nevéhez fűződik, a Mártélyi Holt – Tisza is ennek a szabályozásnak a keretében alakult ki 1889 és 1892 között. A Tisza folyásának szabályozásával az új hossza 962 km-re „zsugorodott”. Hamarosan egy cikk részletesen is foglalkozni fog a Tiszával, hasonló szisztéma szerint, mint azt a Duna estében tettem, azonban most koncentráljunk a címben is megemlített holtágra.

Ahogyan említésre került, az 1889 és 1892-es időszakban alakult ki az Ányási – kanyar alsó részének levágásával. Felső része a 209. folyamkilométertől indul, ezen a részen megközelítőleg fél kilométer hosszan a folyó és az ág közötti rész feltöltődött, így itt nincs kapcsolatba az élővel. Alsó része a 207. folyamkilométernél azonban eléri a folyót, ezen a részen 1995 óta működik vízbeemelő szivattyú, mely az elegendő mennyiségű öntözővízért felelős. A holtág szerepe többrétű, természetvédelmi, belvíz-, öntözővíz-, hullámtéri árvíztároló és ami a Mi szempontunkból most kiemelkedő, halban gazdag horgászvíz.

 
A holtág patkó alakú, hossza kb. 6 kilométer, területe 46 hektár, szélessége 175 m és 85 m között váltakozik. Átlagmélysége 3,5 m, azonban 5 – 6m-es részekkel is rendelkezik, melyek kiváló haltartóknak bizonyulnak, főleg a harcsa, csuka, süllő és a ponty kedveli ezen helyeket.

A holtág területét 1971-ben minősítették tájvédelmi körzetté, innentől kezdve védettséget élvez. A területen tüzet gyújtani tilos. 1976-tól a holtágat a Dobó Ferenc Horgász Egyesület kezeli lelkiismeretesen.

2002 és 2004 között részleges iszapkotrást végeztek a holtág strand felöli részétől az alsó fokának bejáratáig. A kotrás során a fenéken gödrök alakultak ki, ahogyan a kotrógép belemart az iszapba, ezek a gödröcskék meglehetősen jó haltartó tulajdonsággal bírnak.
 

A holtág nyáron ...
 

és ősszel.

A parti horgászat nem mindenhonnan lehetséges a bedőlt fák, meredek part és egyéb tényezők miatt, azonban több móló is található a holtágon, melyek a ladikok, csónakok tárolására, kikötésére alkalmasak. Csónakkal az akadós helyeket érdemes felkeresni, mert jelentős méretű pontyok, csukák foghatóak rajtuk. Az ide érkező horgászoknak lehetőségük van csónakbérlésre is.

A víz halállományára jellemző a ponty, csuka, süllő, harcsa, balin, törpeharcsa és jelentős fehérhalállománnyal is rendelkezik. A víz halfaunájára irányuló vizsgálatokat három alkalommal végzett Sallai Zoltán és Halasi Kovács Béla halbiológusok, melyeknek eredményeként megállapítható, hogy a víznek rendkívül gazdag a védett halállománya. Tarka géb, küllők, szivárványos ökle, selymes durbincs és a csíkfélék szinte valamennyi fajtája megtalálható itt.

 

Tóth Norbert 14, 84 kilogrammos „torpedójával”.
 
Telepítések évente két - három alkalommal történnek, 20 – 20 ezer előnevelt süllő és csuka kerül a vízbe tavasszal, a fehérhalak pótlása is ekkor történik, ha szükséges. Akkor válik szükségessé, ha a folyó nem önti el az árteret huzamosabb ideig. A telepítés nyáron folytatódik, a ponty tilalma előtt 15 – 20 mázsa kerül behelyezésre, majd ősszel még 50 – 70 mázsával gyarapodik az állomány.

A telepítések egy holtág életében mindig izgalmasak, hiszen az áradások számos módon befolyásolhatják a halállományt, a betelepített halak ekkor leúszhatnak a folyóba, de a sok éves tapasztalat azt mutatja, megy ugyan el a betelepített halakból, de többnyire maradnak és a Tisza is időnként jelentős mennyiségű csuka, süllő és keszegállományt hoz a holtágba.

A harcsa életfeltételei nagyon jónak mondhatók a holtágban. Szinte az egész területen felbukkanhatnak, a sekélytől a mély, bokros, akadós helyekig. A helyiek eredményesen kuttyogtatnak rá, e mellett pergetnek is. A nagyobb méretű wobblerek és nagyobb méretű támolygók bizonyulnak a legjobb választásnak. A holtágból kikerült legnagyobb harcsa 41 kilogrammos volt.

A süllőket a bokros, akadós részeken érdemes keresnünk. Az akadók környékén, csónakból mártogatva úszós módszerrel eredményesek lehetünk. Süllőből a másfél – két kilós állomány gazdag, de az akadókból a 4 – 5 kilogrammos egyedek is megfoghatóak.
 

Kovács Róbert 11 kilogrammos csukájával.
 
A víz csukaállománya főleg akkor jelentős, ha a Tisza beárad a holtág szintjére. Ez az idei évben is megtörtént, ezekben az években szinte biztos, hogy a csukára "vadászó" horgász nem marad zsákmány nélkül.

Balinra csónakból pergetve, küszt úsztatva és vizigolyót alkalmazva érdemes horgászni. A balin állomány is meglehetősen gazdag, szaporodik a vízben.

 

Naplementei nyugalom a holtágon.
 
A téli időszakban, ha az időjárás is kedvező, akkor a holtág befagy és a léki horgászat is lehetségessé válik. Érdemes ekkor élő hallal csukázni, méretes példányok kerülhetnek ki a lékekből.
 

Jégbezárva.
 
Napijegy az egyesület hódmezővásárhelyi irodájában (Zsoldos u. 1.) kedden és pénteken 14-től 17-ig, a Czeró Horgászboltban (Hmvhely, Kaszap u. 21.) hétköznapokon 9-től 17-ig, valamint Mártélyon a Horgász Presszóban, a vasútállomás mellett váltható 5 és 20 óra között. Szálláshelyet a holtág partján kempingben vagy panzióban találhatunk.

Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Képek: www.dobof.hu, J.Á.
Felhasznált irodalom: Magyar horgász, 2009. március

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!