Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : A Drop Shot horgászmódszer

A Drop Shot horgászmódszer

  2011.02.20. 11:48

A Drop Shot (DS) technika a modern pergető horgászat újszerű vívmánya, melyet a sügér horgászat szerelmesei fundáltak ki a tengerentúlon, mint számos egyéb pergető módszert. Sikerességét számos beszámoló rögzíti, most a módszer legfontosabb téziseit ismerheted meg e cikkből.


A Drop Shot horgászmódszer

A Drop Shot módszer hazánkban még nem hódított teret magának, azonban az Egyesült Államokban már komoly tudománya alakult ki a pergető horgászok körében, főként a feketesügér horgászatában terjedt el. Európai vonatkozását vizsgálva jelenleg Németországban és a skandináv országokban alkalmazzák igen eredményesen.

A technika bevethető a sügér, süllő, csuka, balin horgászatánál, de persze más ragadozóhalaink esetében is eredményesnek bizonyulhat. Prioritása, hogy a mély, akadós területeket, medertöréseket hatékonyan horgászhatjuk meg vele, tehát olyan területeket tesz elérhetővé, melyeket számos hétköznapi technika nem tud számunkra biztosítani.

Mielőtt a technika részleteit ismertetném, a beszámolók tapasztalatait foglalom össze, hogy egy előzetes vélemény alakulhasson ki az olvasóban a DS iránt, úgymond motiváció a használatára. Olvasva a történeteket, összefoglalókat, megállapítható, hogy ennek a módszernek hazánkban is van létjogosultsága. Amikor a hagyományos pergető módszerek nem tudnak eredményeket felmutatni, akkor a DS képes halat vonzani a horogra, sőt van, amikor mágnesként működik. Alkalmazható partról és csónakból egyaránt, főként csónakból érdemes a DS-ot alkalmazni, hiszen ez a módszer erősen hasonlít a mártogatásra, ahol szintén a bot emelgetésével ingereljük kapásra a halakat, tehát függőleges pályán mozgatjuk, táncoltatjuk a csalit. Olyan területen alkalmazzák a legsikeresebben, ahol a víz mély, a halak a mederfenék közelében tartózkodnak és az áramlás nem túl erős. Magyar irodalma még nem igazán van e módszernek, de külföldi írások, videók, képek szép számban elérhetők az interneten.

A rövid bevezető után ismerkedjünk meg részletesebben is a Drop Shot technikával. A szerelék összeállítása nem igényel különösebb kézügyességet, tudást. Mint minden módszernél, itt is szükségünk lesz damilra, horogra, ólomra és ezen felül gumihalra, tehát nem igényel speciális kellékeket, melyek ára gátat szabna alkalmazásának a kevésbé tehetősebbek körében. Szerelékünk végén helyezkedik el az ólom, melynek alakja változó, találunk gömb, megnyúlt alakúakat, de közös jellemzőjük az ólomba öntött fül kialakítása, mely e technikához alkalmazkodik.


DS ólmok, alakjuk változó lehet, de a fül kialakítása azonos.

Az ólom fölött található a gumihal méretéhez és a kifogni kívánt halak méretéhez igazodó horog, melyre a plasztik csali rögzítésre kerül. A kemény, rugalmatlan gumicsodákat érdemes kerülni, mert ezeket a tapasztalatok szerint hamar „kiköpik” a óvatos példányok.

A szerelék következő eleme a zsinór. Attól függően, hogy akadóban vagy nyílt terepen alkalmazzuk a DS-ot, eltérő zsinórvastagságokkal kell számolnunk. Az akadós területeken nem érdemes finomkodnunk, hiszen gyors reagálásra van szükség és ez csak a megfelelően vastag damilokkal érhető el, éppen ezért a 0,30 – 0,35 mm-es erős zsinórok alkalmazása ajánlott, de ettől méretben eltérhetünk, ha ezt a környezeti feltételek indokolttá teszik. Akadós területen a horogra tehetünk egy kis „védőt”, amellyel úgymond „bokorvédetté, bokorugróvá” tesszük a horgot, megakadályozva a leakadását. Ha a vízterület nyíltnak tekinthető, akkor nem kell eldurvulnunk a damil kiválasztásánál. A szerelék közvetett elemi ezzel le is záródnak, a közvetlen elemek, mint a bot és orsó azonban még hátra vannak.


A Drop Shot technika vázlatszerű ismertetésben. 


A DS szerelék összeállítása, angol tudás nélkül is használható útmutató!
 
Mielőtt az orsót és botot tárgyalnánk, foglaljuk össze kicsit, hogyan is áll össze ez a szerelék. A szerelék alján elhelyezkedő súlyt mozgatva érhetjük el, hogy a plasztikcsalink mozgásnak induljon. A technika előnye, hogy a csali nagyon természetesen mozog, a ragadozó halak szemében igazi prédának tűnik. A horog elhelyezkedésével változtathatjuk a meghorgászni kívánt vízmélységet, ha közvetlen a fenék közelében kívánunk tapogatózni, akkor az ólomhoz meglehetősen közel helyezzük el, ha felsőbb rétegekben akarunk horgászni, akkor fentebbre tesszük a horgunkat, melyen a gumihalunk található.
 

A csali természetes mozgása a legóvatosabb ragadozók ösztöneivel is harcba kel.
 
A bot megválasztása a szerelék fontos eleme, sőt lehet a legfontosabb. A legtöbb gyártó már a piacra dobta a „Drop Shot” megjelölésű botjait, melyek erre a technikára lettek kikísérletezve, azonban nem szükséges ilyen jelzésű botot vennünk és magas költségekbe verni magunkat, ha ezt az új pergető technikát akarjuk használni horgászataink során. A könnyű, rövid (180 – 210 cm, akár 240 cm), gerinces és gyors reakciójú botok lehetnek alkalmasak. A rövid botokkal nagyon jól érzékelhetjük az ólom és a csali mozgását, a technika minden rezdülését. A dobástávolság miatt pedig nem érdemes aggódnunk, hiszen ma már nem csak a bot hosszától függ e mutató, sokkal inkább a damil minőségétől, vastagságától és a bot anyagától, gyűrűk minőségétől … A bot súlya is meghatározó a megválasztásnál, lebegjen szemünk előtt, hogy egész nap kézben kell tartani majd a botot, le-fel emelgetjük, mely csakis egy könnyű pálcával válhat kényelmessé, így lehet a horgászat valóban kikapcsolódás.

Az orsó a következő eleme a felszerelésünknek. Nincs szükségünk különleges orsóra, azonban megemlítem, hogy a technika alapvetően vertikális, tehát egy multis orsót kívánna meg alapvetően, de a hagyományos peremfutó orsók is kiválóan megfelelnek a DS-nak. Méretben a 2500 – 3000-es méret ajánlott, ezekre a méretekre már kényelmesen felcsévélhetünk 100 méter vastagabb zsinórt. Természetesen itt is főleg a terület függvénye a megválasztás, hiszen az akadós helyeken szükség van ez erősebb orsókra, míg a nyílt terepen a kisebb, gyengébb orsó is megfelelő.
 

Drop Shot szerelékkel fogott sügér.
 
Az alkalmazásnál figyeljünk mindig oda, hogy a damil feszes legyen, nagyon bosszantó, ha a zsinór nem megfelelő feszessége miatt maradunk le a kapásról, kapásokról és elveszítjük életünk akár legnagyobb halát. A szerelék bevontatásának sebessége változhat, de a lassú vontatás a legeredményesebb. A szereléket lassan „pöcögtetve” próbáljuk a halakat kapásra bírni. A pöcögtetések között érdemes időnként néhány másodperc szünetet tartani, ezzel is elősegíthetjük a gumihalunk természetes mozgását.
 

How To - Fish a Drop Shot from tipsnbass on Vimeo.
Nézzük meg az elmélet után, a gyakorlatban hogy teljesít a DS.

Mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki ezt az új technikát, mely Drop Shot névre hallgat, eredményessége minden esetre felkelti a horgászok figyelmét és ösztönzi őket az alkalmazásra. Remélem mindenki kellemes élményeket szerez a DS-ot alkalmazva.

Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Képek: www.fishdogfish.com, www.ultimateluresaver.com

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!