Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Az élőbevonat lakói

Az élőbevonat lakói

  2011.03.27. 11:41

Az édesvízben kialakuló mikroélőhelyeken más és más élőlénytársulások alakulnak ki. A víz – szilárd fázis határán élő társulások alkotják a bentont.


Az élőbevonat lakói

Az édesvízben kialakuló mikroélőhelyeken más és más élőlénytársulások alakulnak ki. A víz – szilárd fázis határán élő társulások alkotják a bentont. Ide tartozik a vízfenék élőlényegyüttese, a bentosz, és a vízfenéktől eltérő szilárd felületeken kialakuló élőbevonat, a biotekton. A szilárd felületen kialakuló élőbevoatot egymással bonyolult kölcsönhatásban álló élőlények alkotják, amelyeknek fontos szerepe van a vizek természetes öntisztulási folyamataiban és az anyagok természetes korforgásában, de mint haltáplálékok is jelentősek. Az élőbevonat kialakulhat természetes (nádszár, hínárnövények, kagylóhéjak felülete), vagy antropogén eredetű termékeken, így a horgászstégek vízben álló lábain is. Ha eljut hozzá a fény, akkor fotoszintetizáló zöld növények, főleg kovamoszatok és fonalas moszatok telepednek meg benne. Ezek a vízből veszik fel a tápanyagokat, ezért fontos szerepük van a vizek öntisztulásában.


A fonalas zöldmoszatok tömeges megjelenésűek a víz alatti tárgyak fény érte felszínén.

Az élőbevonat állatai táplálkozhatnak az itt fejlődő növényekkel (pl. csigák), de a vízből is kiszűrhetik a szerves törmeléket (pl. szivacsok, mohaállatok), amivel ők is hozzájárulnak a víz természetes tisztulásához. A holtágakban a csigák közül a 40 mm-es méretet is elérő közönséges fiallócsiga (Viviparus fasciatus) a leggyakoribb a stéglábakon. A csíkos héjú állat kopoltyúval lélegzik és különleges képződménye a lábán viselt mészlapocska, a héjfedő, amellyel az állat a házába való visszahúzódáskor zárja be a csigaház bejáratát. Ez a szárazföldi csigáknál csak igen ritkán megjelenő képződmény elsősorban a ragadozó piócáktól védi a puhatestűt. A fialló nevét azért kapta, mert a legtöbb csigától eltérően nem petéket rak, hanem utódait elevenen hozza a világra.

Ha végigtapintjuk a horgászstég lábát, gyakran találunk ott érdes, vagy kocsonyás tapintású bevonatokat. Az érdes tapintású képződmények édesvízi szivacstelepek, amelyek sokszor 10-15 cm-es szabálytalan alakú nyúlványokat fejlesztenek. A kocsonyás csomókat mohaállatok alkotják.

A szivacsok többsejtű állatok, de a testszerveződésük alacsony szinten áll. Különböző működésű sejtjeik vannak, de ezek még nem alkotnak valódi szöveteket. Telepes felépítésűek, ami azt jelenti, hogy igen sok szivacsegyed él együtt.
A kevésbé fejlett állatok sajátja a nagyfokú regenerációs képesség, amiről a szivacsoknál könnyen meggyőződhetünk. Vegyünk egy élő szivacstelep-darabot és préseljük át finom szitán, majd tanulmányozzuk az így kapott zavaros oldatot. Ebben egy idő múlva megjelennek a sejtekből összeálló aprócska telepek.

Az egyedek testfelületét számtalan apró likacs borítja, melyeken beáramlik a víz, és egy bonyolult járatrendszeren jut el azokhoz a kamrácskákhoz, ahol a táplálékot felvevő galléros-ostorsejtek vannak. Ezek állandó ostorcsapdosásukkal hajtják a vizet az űrbél felé, miközben a gallérjuknál található nyálkásanyaggal kiszűrik a táplálékként hasznosítható szerves törmeléket, egysejtűeket és a baktériumokat.  A felvett anyagokat a vándorsejtek emésztik meg, és osztják el a többi sejt között. Az űrbélbe jutó víz a kissé beszűkülő kivezető nyílásnál távozik nagy erővel.

Az édesvízi szivacsok kivétel nélkül a kova-szaruszivacsok (Demospongia) közé tartoznak. Ez az elnevezés arra utal, hogy a szivacsokra általánosan jellemző váz itt jellegzetesen kétféle anyagból épül fel. Az egyik alkotóelem az üvegszerű anyagból álló törékeny kovatűk tömege, a másik pedig az ezeket összekötő sponginrostok, melyek gyakran a tűket is magukba zárják. A spongin olyan jódtartalmú fehérje, amely néha 14% jódot is tartalmaz. Ezzel magyarázható, hogy a népi gyógyászatban is használták belsőleg a porrá tört szivacsot golyva ellen. A kezelések eredményesek voltak, hiszen ma már tudjuk, hogy a jódtartalmú mormonokat termelő pajzsmirigy golyvás elválasztásának egyik fő oka a jódhiányos táplálkozás. A kovatűk miatt az édesvízi szivacsok a tengeri mosdószivaccsal (ezek váza csak spongint tartalmaz) ellentétben nem használhatóak mosakodásra, mert ilyenkor a mikroszkopikus méretű tűk belefúródnak az ember bőrébe és kellemetlen viszketést okoznak.


A kovatűk mikroszkópos képe.

Az édesvízi szivacsok ősszel elpusztulnak, de tavasszal újra megjelennek. Ebben jellegzetes képződményeiknek, a gyöngysarjaknak, vagy vízigyöngyökek van nélkülözhetetlen szerepük. Ezek az 1-2 mm-es sárga színű gömböcskék a szivacstest belsejében képződnek többnyire ősszel, bár néha egész évben termelődnek. A vízigyöngy belsejét a csíra adja, amely élősejteket tartalmaz. Ezt egy igen ellenálló burok veszi körül, melynek kialakításában több fajnál apró súlyzó alakú vázelemek vesznek részt. A gyöngysarj belsejét tavasszal hagyják el a sejtek és létrehozzák az új szivacsot.


Szivacsos gyöngysarjak.

A szivacstelepben a legkülönfélébb élőlények lakhatnak. A tavi szivacs (Spongilla lacustris) és a folyami szivacs (Ephydatia fluviatilis) gyakran szimbiózisban él egysejtű zöldmoszatokkal.


Szivacsfátyolka lárva (Sysira fuscata).

A szivacstelepeken találhatunk mohaállatokat, hidrákat és a telep belsejében árvaszúnyog- és tegzeslárvákat. A közömbös társbérlők mellett lehetnek élősködők is, mint a Leptocerus senilis tegzeslárva, és a szivacsfátyolka (Sysira fuscata) lárvája, amelyek a szivaccsal táplálkoznak.

Dr. Kriska György
egyetemi adjunktus
ELTE Biológiai Szakmódszertani Csoport

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!