Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Pontyozás rakós bottal

Pontyozás rakós bottal

  2011.04.04. 21:30

Sokan hangoztatják, hogy kétféle horgász létezik: az egyik, akinek már van rakós botja, a másik, akinek lesz. A cikk elolvasása és a tapasztalatok leszűrése után remélem, mindenki kedvet kap, hogy ezt a technikát is kipróbálja, hiszen komoly eredmények érhetők el vele.

 


Pontyozás rakós bottal

Sokan hangoztatják, hogy kétféle horgász létezik: az egyik, akinek már van rakós botja, a másik, akinek lesz. A cikk elolvasása és a tapasztalatok leszűrése után remélem, mindenki kedvet kap, hogy ezt a technikát is kipróbálja, hiszen komoly eredmények érhetők el vele.

Magát a horgászbot típusát az észak-francia Roubaix városáról nevezték el, valószínűleg azért, mert ezen a területen alkalmazták először. Többen tévesen a belgákat tartják e módszer atyának. Angliában viszont csak a 80-as években terjedt el a versenyhorgászoktól kiindulva, ekkor látták be, hogy a világversenyeken e eszköz használata nélkül nem tudják felvenni a harcot.

A rakós botokat kétféle változatban készítik, az egyik a „put in”, a másik pedig a „put over” megoldás. A „put in” megoldásnál a felső bottag kerül az alsóba, míg a „put over” kialakítás esetén a felső tagba kell az alsót helyezni. Napjainkban már szinte kizárólag a „put over” megoldást alkalmazzák a gyártók.

A rakós bot használhatóságát nagymértékben meghatározza, mekkora a belógása. A belógás a spicc vízszintestől való eltérését jelenti, ami ha túl nagy, akkor alkalmatlanná válik az adott bot a horgászatra. A belógást a bot anyaga és minősége határozza meg. Ezért is érdemes kicsit nagyobb költséget ráfordítanunk az első rakós botunkra.


A felirat is jelzi, hogy ez egy pontyozásra alkalmas rakós.

A rakós bot nagy előnye, hogy a csalink vezetését tetszés szerint változtathatjuk: engedhetjük, hogy a sodrás vigye magával, visszatarthatjuk vagy teljesen meg is állíthatjuk, alkalmazkodva a halak kapásához, a halfajokra jellemző táplálkozási módhoz.

Előnyös (versenyhorgászoknál nélkülözhetetlen), ha rendelkezünk 2-3 topsettel, melyek mindegyikébe más-más vastagságú gumit fűzünk, kialakítunk egy keszegeset és egy pontyosat, ezáltal horgászat közben is gyorsan reagálhatunk a megváltozott körülményekre.

Pontyozáshoz legjobban a csőgumik és a duplán spiccbe fűzött színes spiccgumik váltak be. Ezen gumi segít a halat a szákba terelni, itt nem a botunk hajlékonysága őrli fel a megakasztott hal erejét, hanem maga a gumi hivatott ezt megtenni. Érdemes a bot első 2-3 tagját begumiznunk, ami 2-3,5 m-es bothosszt jelent. A gumihoz a zsinórunkat legkönnyebben a horgászboltokban kapható stonfo segítségével rögzíthetjük, de a gumira kötött csomó („görcs”) is alkalmas erre a célra. Csőgumik közül a legjobban bevált méretek hazai vizeinken pontyozáshoz: 2,8 – 3,3 mm közötti átmérővel rendelkező gumik. Pontyozásnál a dupla gumit két egymás mellett futó 1 – 1,8 mm vastagságú gumival készítjük. A vékonyabb méretek (1,2 – 1,4 mm) már alkalmasak a hazai átlagos pontyok (1,5 – 4kg) erejének felőrléséhez. A gumit időnként célszerű ellenőrizni és szükség esetén cserélni. Apró tipp, hogy néha szilikonos folyadékot csöpögtetni a gumira, hogy a botban könnyebben tudjon mozogni.


Pontyozásra alkalmas gumi.

Rakós botos horgászathoz alapvetően kétféle zsinórt használhatunk. A fluorokarbon zsinórok tiszta vízben előnyösek és csak a nagyobb halak esetében vesszük hasznát az alacsony nyúlásnak és a merevségnek. A lágyabb zsinórok a kapástalanabb időszakokban, finom kapások esetében bizonyulnak eredményesnek. A leggyakrabban használt zsinórméretek: 0,8-0,12-0,14-0,16-0,18 mm átmérőjűek. Pontyozáshoz az erősebb 0,16-0,18-as damilok alkalmasak, de nem kell megijedni a vastagabb (0,22-0,28 mm) zsinórok alkalmazásától sem, hiszen így rakós bottal is eredményesen kifáraszthatunk akár 10 kg-os pontyokat is. Az előkezsinór esetében is a minőségi darabokat válasszuk. Pontyozáshoz a 0,10-0,12-0,14-es előkék alkalmasak, de aranyszabály itt sincs, mindig a pontyok méretéhez és a mederviszonyokhoz igazítsuk a szerelékünket, merjünk kísérletezni és tanulni a hibáinkból!

9,2 kg-os ponty fárasztása rakóssal.9,2 kg-os ponty fárasztása rakóssal.
 
A rakós botot szinte mindig rövid szerelékkel használjuk. Előnyeit akkor tudjuk a legjobban kihasználni, ha az úszó minél közelebb van a spicchez. Átlagos körülmények között a 30-60 cm mondható ideálisnak. Ettől eltérhetünk persze erősen szele időben vagy olyan vízen, ahol nagyobb a sodrás.
 

Hagyományos alakú úszók rakós botra.
 

A folyóvízre alkalmas modell. (forrás: Energofish)
 
Pontyozáshoz mindig erős kivitelezésű úszót alkalmazzunk. Az úszó méretét a víz mélységével és az áramlás sebességével kell összhangba hoznunk, nem a halak mérete a döntő szempont, mint a többi módszernél. Az következő táblázat általánosságban mutatja meg az ideális úszóméreteket.

Vízmélység (m)

Úszó súlya (gr)

1

0,3-0,4-0,5-0,75

1,5

0,4-0,5-0,75-1-1,25

2

0,5-0,75-1-1,25-1,5-2

2,5 - 3

0,75-1-1,25-1,5-2-2,5-3

> 3m

1-től akár 4-5-ig

A klasszikus úszókon kívül használhatunk ún. „disc” vagy „nyalóka” úszót. Ezek az úszók beállnak a sodrás irányába és mivel a kialakításuk áramvonalas, így a sodrás kevésbé hat rájuk. Alkalmasak a nagyobb sodrású folyókon, csatornákon való horgászatra.


Sörétólom készlet.

Ólmok esetében a lágy sörétolmókat használjuk, mert ezek felhelyezésnél nem roncsolják a zsinórt és a jól elhelyezett ólmok a gubancolódás elkerülésében is segítségünkre vannak. A jó minőségű ólmok drágábbak, de megérik a befektetést. Alapelv a finomszerelékes horgászatoknál, hogy az ólom kb. 80%-át a horogtól távolabb, 60-70 cm-re helyezzük el, míg a fennmaradó részt a horoghoz közel, az előke fölé tesszük, ez fog jelzőként szolgálni.
A horog megválasztásánál is érdemes a minőségi horgokat szemügyre venni, hiszen elég dühítő, ha a gyengébb minőségű horog elhajlik a terhelés alatt és emiatt veszítjük el a pontyunkat. Méretben a 16-14-12-10-es horgok a megfelelőek, de nagyméretű pontyokra horgászva a nagyobb tartományoktól sem kell megijednünk, választhatunk 8-as vagy akár 6-os horgot is.

Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Felhasznált irodalom: Horgászhalaink XVI. – Pontyhorgászat modern módszerekkel
Képek:
Internet

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!