Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Betelepített átok!?

Betelepített átok!?

  2011.04.14. 18:49

Ki ne ismerné a törpeharcsát, tudományos nevén a „Ictalurus nebulosus LeSueur”-t. Sőt, tovább megyek, szinte mindenkinek volt már vele egy két szúrós élménye. Mennyire kellemetlen az az égő érzés a bőrön, miután megszúrja az embert, ismerkedjünk meg most közelebbről vele. Azt is végigvesszük, hogyan kerülhető el és gyéríthető.


Betelepített átok!?

Ki ne ismerné a törpeharcsát, tudományos nevén a „Ictalurus nebulosus LeSueur”-t. Sőt, tovább megyek, szinte mindenkinek volt már vele egy két szúrós élménye. Mennyire kellemetlen az az égő érzés a bőrön, miután megszúrja az embert, ismerkedjünk meg most közelebbről vele. Azt is végigvesszük, hogyan kerülhető el és gyéríthető.

A törpeharcsa őshonosnak tekinthető Észak-Amerika keleti részétől: Kanadától, egészen a Mexikói öbölig, de a kontinens belső területein is megtalálható, előfordulása tapasztalható. Terjesztése ezekről a területekről indult Új-Zéland és Európa irányába, másrészt Idaho államba és Kaliforniába, de nekünk most főleg az európai irány fontos, hiszen az érintett minket is. Az európai kontinensen az 1880-as években jelent meg francia és német díszhaltenyésztők által. Elterjesztése Max Borne nevéhez köthető, aki 1885-től meglehetősen drágán kínálta a tógazdák számára ezt az új jövevényt.


Törpeharcsa (Ictalurus nebulosus LeSueur)

Hazánkban az első példányok 1902-ben jelentek meg. A Balatonba 1904-ben telepítették. Alapvető cél az volt, hogy a hazai vizekbe egy gyorsan, viszonylag nagyra növő sporthal kerüljön. Már 1908-ban egyet nem értéséről adott hangot Ivančić József királyi mérnök a Halászat című folyóiratban közölt cikkében: „Az Amerikából importált halak között ugyancsak nagy reklámot csináltak a törpeharcsának. Pedig szerzett tapasztalataim szerint nem méltó rá.”. Azt hiszem a tapasztalatokból könnyen beláthatjuk, hogy igazán sikerült mellényúlni a betelepítéssel és komoly problémákat okoz a törpeharcsa elszaporodása az őshonos fajok számára, kiszorítja őket élőhelyükről.

A törpeharcsa feje aránylag nagy, ugyan ez a megállapítás a szájára is elmondható. Összesen 8 bajuszszállal rendelkezik. Az orrháton 2 db, szájszögletekben 2 db hosszú, az alsó ajkon pedig 4db bajuszszál helyezkedik el. Ez fontos megkülönböztető bélyeg a harcsához képest, mivel a harcsa csak 6 db bajuszszállal rendelkezik. A megkülönböztetés csak a kis harcsák esetében okozhat nehézséget, később egyértelművé vállnak a különbségek a két halfaj között. Bajuszszálai segítik a sötétben való tájékozódás során. Hát- és mellékúszóinak első sugara kemény és hegyben végződik. Ez az evolúciója során valószínűleg a ragadozó halak ellen alakult ki, hiszen nem tudják emiatt lenyelni. Első része hát-hasi irányban, míg hátsó része oldalról lapított. A hát és farokúszója közötti részen zsírúszót találunk. Színezete korától és a vízterület sajátságaitól függően változik. Oldalainak felső része és a háta általában sötétbarna. Oldalainak alsó része fokozatosan világosbarnává válik, némi sötétbarna márványozottsággal. Hasa sárgásfehér, úszói világosbarnák.


Hazai méretekben már a termetesebbek közé tartozik.

Szaporodása hazánkban májusban történik. Hároméves korában válik ivaréretté. A nőstény 1000-5000 db ragadós ikrát rak le. Ikrái nagyméretűek, 3mm átmérőjűek. A nőstény a vízinövények által jól eltakart részeken alakítja ki gödörszerű fészkét, de a leírások olyanról is említést tesznek, amikor más, már kész ívóhelyet foglaltak el. Az ívás végeztével a tejes, de előfordul, hogy mindkettő a fészek körül marad és védi az ikrákat. A törpeharcsa tehát ikravédő, de még néhány hétig az ivadékait is gondozza. Ez a viselkedési forma különössé teszi a hazai halaink között a szaporodás szempontjából. Ennek a gondozásnak köszönhetően a törpeharcsa ivadékok a többi ivadékokhoz képest jobban hozzájutnak a part menti táplálékhoz. Azonban ennek a társas életformának hátránya is van. Közösségben a paraziták jobban terjedhetnek.


Csapatban közlekedve.

Vostradovsky (1958) vizsgálta először részletesen az ivadék táplálékának összetételét. Megállapítása szerint a 10 napos, 14,2 mm-es ivadék táplálékának többségét zooplankton szervezetek alkotják (CLADOCERA 59,9%, COPEPODA 32,9%, OSTRACODA 6,8%). Később a törpeharcsa fokozatosan mindenevővé válik. Étrendjében a legfontosabb árvaszúnyog-lárvák mellett - melyek fogyasztásával más halfajoknak jelentős táplálékkonkurensévé válik - különböző bentosz szervezeteket, állati eredetű hulladékokat és jelentős mennyiségű növényi anyagokat (magvakat, vízinövények különböző részeit) találunk. A kifejlett hal azonban más halfajok ikráival, ivadékaival, gőték, békák lárváival is táplálkozik. Pontosan ezen tényezők miatt nagyon káros a túlzott elszaporodása!

Horgászati jelentősége csekély, megítélése kettős. A nagyobb példányoknak örülünk, de a kis apró egyedek a horgászatot megkeseríthetik. A horgásztársadalom szeméthalként tekint rá.

Azonban létezik néhány módszer, amelyek alkalmazásával többé-kevésbé elkerülhetőek ezen „jószágok”. Néha beválik a sós etetőanyag használata, mert a sós közeg irritálja. Másik hasonló megoldás, ha citromhéjat adunk az etetőanyaghoz. Sokan a száraz kukoricával való etetésre esküsznek. Azonban ez a módszer csak akkor nyerő, ha nagyobb méretű halakra horgászunk. Megoldási lehetőségnek mutatkozik, ha két etetést készítünk, egy darabosat a törpének és egy másikat a megfogni kívánt hal számára.


Száraz kifli, kenyér kerül a varsába csalétekként.


Törpék a varsa fogságában.

Azokon a vízterületeken, ahol túlzott mértékben elterjed, ott egy idő után eléri maximumát az egyedszám és természetes módon megtizedelődik az állománya valamilyen „rejtélyes” kórokozó hatására. Ritkítására a legelterjedtebb módszer a halászat, melyet varsával végeznek. Azonban nem árt, ha néhány szabállyal tisztában vagyunk, ha ezt a módszert választjuk. Halászatról révén szó, halászengedély szükséges hozzá, azonban ez még nem elég, a Halászati Felügyelő írásos engedélyére is szükség van, hogy törvényes keretek között végezhessük e műveletet. Továbbá gondoskodnunk kell a megfogott egyedek további elhelyezéséről. A külföldi kereslet meglehetősen csekély, de Olaszországban van igény a törpeharcsára, hiszen húsa szálkátlan, ízletes, ott csemegeként fogyasztják. Ez a lehetőség sok helyen nem adott, ott szabálytalanul elégetik, takarmányba rakják, elássák a lehalászott mennyiséget. Itt említeném meg a horgászok által végzett gyérítést, bármennyire is káros és problémát okoz, meglehetősen nyomasztó látvány a vízparton szétdobált törpeharcsatetemek, mindent lehet ésszerű keretek között végezni, de dobáljuk a partén szét őket és ne hagyjuk a parton vergődni! Az odatévedő turista ugyan mit gondol a horgászokról, ha ilyen látvány tárul elé???


A varsázás eredménye.

Hazánkban a halászattal történő ritkításra jó példa az Alcsiszigeti Holt-Tiszán végzett gyérítés. A 2000-es évek elején kezdték meg a törpeharcsák halászatát és a friss eredmények szerint már több, mint 100 tonna, egészen pontosan 100,7 tonna törpeharcsától szabadították meg a holtágat. „Ennek köszönhetően az elmúlt években az értékesebb halak – köztük a horgászok körében legkedveltebb ponty- és keszegfélék – szaporulata látványosan növekedett. Nagy Gyula tájékoztatása szerint a változások lehetővé tették az Alcsiszigeti Holt-Tiszán a horgászatra vonatkozó korábbi szigorú szabályok enyhítését. Az új rend 2011. március 27-étől érvényes, ekkortól egészen október 31-ig a holtág teljes hosszában, éjjel-nappal engedélyezik a horgászatot.” (Agromonitor)

Írta: Jakus Ádám
Felhasznált irodalom: Pénzes Bethen – Halaink
Képek: horgasszunk.hu, Internet
észrevételek: rekordlista@gmail.com

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ