Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Pontyozás nádasban

Pontyozás nádasban

  2011.06.04. 14:13

Apró rezdülések, nádmozgások, komolyabb mozdulások amelyek jelzik a ponty tartózkodását a nádban és mindezek egyben a horgászban keltendő érzés indikátorai is. Mi is ez az érzés? Milyen az, amikor felfekszik az úszó és kezdetét veszi a „párbaj”?


Pontyozás nádasban

A bevezetőben is próbáltam a módszer különleges világa felől megközelíteni a nádi pontyozást, hiszen nagyban különbözik ez a többi módszertől. A nád minden rezdülését figyelnünk kell, de mindez kevés, ha nem tudjuk értelmezni a jeleket. A jelek értelmezésével megtalálhatjuk a legmegfelelőbb horgászhelyet és sikeres nádi pontyhorgászokká válhatunk.

Horgászhely megválasztásánál tehát a feladatunk, hogy a pontyok jelenlétére utaló jelenségeket megkeressünk. A helyválasztásnál fontos, hogy mi keressük meg a halakat és ne várjuk azt, hogy majd ők megtalálják a helyet, ahol mi horgászunk, hiszen a pontyok egy jól megszokott útvonalon mozognak és csak hosszas szoktató etetéssel lehet őket erről az „ösvényről” elmozdítani. Ahol látjuk, hogy fürdik a ponty, a nádak egyértelműen jelzik a ponty jelenlétét, fel-fel szállnak kis náddarabok, „forr” a víz, durr a ponty, nagyobb mennyiségben van jelen vándorkagyló, ezek mind-mind a megfelelő helyre utalnak és jelzik, hogy megtaláltuk, amit kerestünk. Túl alacsony (50 cm-nél kisebb) vízmélységű helyeken nem érdemes az esetek többségében próbálkozni.


Ideálisnak tűnő horgászhely.

Érdemes a már kiválasztott helyet jobban szemügyre vennünk. Vizsgáljuk meg, hogy a fenéken milyenek a mederviszonyok, a nádtorzsák helyzete, a hal menekülési útvonala mennyire „bokros”. Olyan helyet válasszunk csak, ahol a nádban találunk egy kis „tisztást” és a menekülő útvonal is esélyt ad a mi számunkra is és nem fogja mindig a hal elvesztését okozni.

Tehát a nádi pontyozás nem egy finom műfaj, pontosan a terepi adottságok miatt. A felszerelés mindenképen erős, durva cájg, amivel gyorsan felőrölhetjük a nád sűrűjébe menekülő ponty erejét, de még esélyt adunk neki a menekülésre, hiszen akkor kihívás a horgászat, ha közel egyenlők a feltételek.

 


 
A hely kiválasztását követően ejtsünk néhány szót a felszerelésről, első ízben a horgászbotról. Nem kell túl hosszú bot, az csak gátol minket a nádban való horgászatban, a 3,30-as és 3,90-es méretek és az ezen tartomány közötti típusok a legmegfelelőbbek. Erőben azonban nem szenvedhetnek hiányt, az 50-180gr dobósúly közöttiekkel lehetünk a legsikeresebbek. A bot semmi esetre se legyen túl lágy, mert ekkor nem tudjuk a hírtelen meginduló halat a nádtól elterelni, ami a hal leakadását fogja eredményezni.  A „B” vagy „C„ akciójú botok az ideálisak, melyek elég kemények és robosztusak a kissé erőszakos fárasztáshoz is. A bot megválasztásánál az alapvető tényezők:  a halak mérete, vízmélység, a csónak és a nád távolsága. Mindig ezen tényezőknek legmegfelelőbb botot válasszuk ki.
 

Matuzsálemek.
 
A felszerelés következő eleme az orsó. Peremfutó orsó használata ajánlott, ezekből is a 40-es 50-es méretek. Orsó a nádi pontyozás során kiemelten fontos eleme a felszerelésnek. Csak olyan orsót vásároljunk, amely nem tartalmaz műanyag anyagokat, legyen fém a háza is és a dob is, mert szükségünk lesz az erejére, amikor a nádból, nádtól próbáljuk elterelni az aranyhasút. Továbbá az ilyen masszív orsók rendelkeznek megfelelően kemény fékrendszerrel, ami szintén szükséges. Vásárlás során ne azt nézzük, melyikben található a több csapágy, mert nem ez a fő mutató, hanem azon anyagok minősége, amelyből készült, és legyük igényesek a vásárlás során, a masszív darabokat preferáljuk. Ez nem jelenti azt, hogy csakis drága orsók jöhetnek szóba!

Zsinórból lehetőség szerint a monofil vonalat válasszuk, mert ezen zsinórok nyúlása a fárasztás közben előnyünkre lehet. A fonott zsinórok (első generációsok) megfeszült állapotban sérülékenyebbek, mint a monofilok. A ponty természetes tápláléka, mint tudjuk a vándorkagyló, amely könnyen elvághatja a megfeszült fonott zsinórt. Méretekben a 0,30-astól a 0,40-es méretekig gondolkodjunk. A kisebb pontyok erejét a 30-as zsinórok is felőrlik a nádi peca során, a nagyobbakhoz válasszuk az erősebb damilokat. A meghorgászott hely terepviszonyai, pontyok mérete, botunk robosztusa szerint válasszuk a legideálisabb méretet, de sose essünk túlzásba és ne durvítsuk túlságosan el a szereléket, mert az a kapások drasztikus csökkenéséhez fog vezetni!
 
Milyen horgot válasszunk? Erőset!!  Erőset, amely a nagy terhelés hatására sem hajlik, törik el. Méretben már a 6-ostól egészen az 1-esig alkalmasak a nádi pontyozásra. Vastaghúsú horgot alkalmazzunk, mely jó és biztos akadást eredményez a bevágás során, hiszen a nádba való betörést csak így tudjuk elkerülni. A horog éle legyen tökéletes, és csalizásnál a horog hegyét ne hagyjuk kint, mert könnyen beleakadhat a kis nádtorzsákba a mederfenéken, ami oka lehet kapástalanságunknak.

A szerelék következő elem az úszó, azonban előtte a nádi pontyozás módszeréről is szólok pár szót, hiszen az úszó megválasztása ehhez igazodik. Az úszó a kapást úgy jelzi, hogy kiemelkedik a vízből vagy felfekszik a víz felszínére. (feltolós vagy felfektetős úszós módszer) Ezek azok a pillanatok, amelyért megéri ezt a technikát alkalmazni a ponty horgászatára. Amikor megtörténik az úszó felfekvése, a bevágás már azonnal következhet. Az úszónk legyen hosszú antennás, ekkor fogja a kapást jól és egyértelműen jelezni. Méretben a 2-3-4-5 gr-osak a megfelelők, de mindig az aznapi horgászat feltételei (pl:. szél) szabják meg az alkalmazott nagyságot.
 

Megfelelő úszótípusok.
 
Nádi pontyozás során két etetésről beszélhetünk, a szoktató és a horgászat során történő etetésről. Ne használjunk etetőanyagnak darát, csak szemesanyagot. Így szelektálhatjuk a kisebb pontyokat, keszegeket. Kukoricát főzhetjük, áztathatjuk is. Érdemes az ízesítéssel is megpróbálkoznunk. Lehűlő, felmelegedő vizekben az édesebb aromák, a már „meleg” vízben a büdösebb ízesítéseket alkalmazzuk. A szoktató etetés első 2-3 napján tegyünk búzát is a kukorica közé, így a keszegek „kifürdik” az iszapot az aljzatról, majd csak kukoricával etessünk. Csalinak is kukorica a javasolt, az amivel etetünk. Eredményes lehet nyári nagy melegben a fokhagymás ízesítés. Horgászboltokban is kapható, de azok nem az igaziak és ráadásul az áruk is borsos az elkészítési költségekhez képest. Törjünk pár gerezd fokhagymát le kis befőttesüvegbe, majd áztassuk bele a kukoricát és már kész is a házi készítésű, igazán fogós fokhagymás kukoricánk.
 

Áztatott öregkukorica.
 
A nádi pontyozás fő időszaka júniustól áprilisig terjed. Ezekben az időkben a kora reggeli, hajnali órák, az alkonyatok a legeredményesebbek. Ahogyan melegszik az idő, beköszönt a kánikula, úgy érdemes nekünk is az pirkadatot és az alkonyatot választanunk.

Szerelék elkészítésénél az úszót szereljük csúszóra, mert így könnyebben tudunk majd pontosan bedobni. A horog fölött az ólmozást 5-7 cm-re helyezzük el egybe, ha finnyásak a halak, akkor a főólmot helyzetét kicsit átvariálhatjuk, feljebb helyezhetjük.
Fárasztás során az erős szereléssel meglephetjük halunkat is megakadályozhatjuk a nádba való menekülését. Próbáljuk minél hamarabb a felszínére hozni és pipáltatni. A lehető leghamarabb szákoljuk meg. A megfogást követően mindig bánjunk kíméletesen a hallal. Helyezzük pontymatracra, majd lehetőség szerint fertőtlenítsük a horog ütötte sebet. Fényképezzük le halunkat,majd engedjük vissza azt éltető elemébe! (Catch & Release)

Kívánom mindenkinek, hogy élje át e módszer minden szépségét egy kellemes horgászat alkalmával, lássa a nád mozgásait, a burványlásokat, a felszálló kis náddarabokat és főként az úszó vízfelületre történő felfekvését.

Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Képek: Internet
észrevétel: rekordlista@gmail.com

1 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
2011.06.11. 21:35
Baggio69

szia,

Én Csopakra szoktam járni/Balaton..északi rész/

ott hatalmas nagy a nádas.sok réttel,! teljesen egyet értek a hely kiválasztásával,,,de van még valami!!

mivel valóban kagyloval is táplálkozik a ponty..igy aznak a hélyát kiüriti magából,,

ami apro fégyesnek látszik ha lenézel a tó aljára,,

innen lehet tudni hogy járt /jártak/ e az etetésen a hal /halak/..

hol szoktam horgászni,megtekintheted a képeimnél,,

szia és görbüljön

 

 

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben