Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Főoldal
Főoldal : Az év hala 2012: Aranykárász

Az év hala 2012: Aranykárász

  2012.04.08. 12:07

A Magyar Haltani Társaság immáron harmadik alkalommal szavaztatta meg az év halat, ez alapján az aranykárász lett a 2012-es szavazás győztese. Ismerkedjünk meg közelebbről e napjainkban igen ritka halfajjal.


Az év hala 2012: Aranykárász

A Magyar Haltani Társaság immáron harmadik alkalommal szavaztatta meg az év halat, ez alapján az aranykárász lett a 2012-es szavazás győztese. Ismerkedjünk meg közelebbről e napjainkban igen ritka halfajjal.

Az év hala szavazás eddigi győztesei:

  • 2010: nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus)
  • 2011: kősüllő (Sander volgensis)
  • 2012: aranykárász (Carassius carassius Linné)

Hazánkban a folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása előtt az Alföld jelentős részén gyakran előforduló halfajként tartották számon. Napjainkra azonban a természetföldrajzi átalakulásoknak (melyek nagy része antropogén hatású) és az ezüstkárász elterjedésének hatására állománya jelentősen lecsökkent. Feltehetően a jelentős mennyiségben elterjedt ezüstkárász szorítja ki élőhelyeiről, amely sokkal életképesebb. Nemcsak a Magyar Haltani Társaság szavazásán, hanem a német sporthorgász szövetség és az osztrák testvérszervezet 2010-es voksolásán is elnyerte az év hala címét, ezzel is felhívva a figyelmet a faj veszélyezettségére.

A köznyelvben számos elnevezése ismert: aranykárász, kárász, karics, magyar kárász, széles kárász, cigánykárász.


Aranykárász (Carassius carassius Linné)

Szája enyhén felső állású, bajusza nincs. Háta sötétzöld, barnászöld. Színezete élőhelyének függvényében változhat. Mocsarakban egészen sötét, szinte feketévé válik, ezen egyedeket nevezi a népnyelv cigánykárásznak. A hátúszó a pontyhoz hasonlóan bognártüskével kezdődik, melynek fogazat sűrű kb. 25. Ezüstkárász esetében a bognártüske fogazata ritkább, így elkülönítési bélyegként felhasználhatjuk ezt az eltérést.


Aranykárász és az ezüstkárász bognártüskéjének fogazata. (aranykárászé sűrűbb)

Oldalvonala mentén 32-35 pikkely található. Farokúszója lekerekített. Hasa sárga, az első kopoltyúíven 26-31 tüske található.

Élőhelyeiből kifolyólag nagyon szívós halfaj, az oxigénben szegény vizekben is tökéletesen érzi magát, vészhelyzet esetén a légkör oxigéntartalmát is képes hasznosítani. Hideg napokon a partra kitett egyedek több óráig is életben maradnak.

Táplálkozására jellemző, hogy élete nagy részét az iszap túrásával tölti, csak tavasszal és nyáron közelít a víz felszínéhez. Alsóbbrendű rákokkal, csigákkal, kagylókkal, vízi rovarokkal, férgekkel, friss növényi hajtásokkal táplálkozik.
Különösen a sekély, nyáron felmelegedő, vízi növényekben dús lápokban, mocsarakban, holtágakban érzi jól magát, tipikus állóvízi halfaj.

„HECKEL a Fertőből, Balatonból, a budapesti Ördög árokból és Erdélyből hozta fel; PETÉNYI a Vág mellett előforduló állóvizekből, a Velencei tóból s a Dunamenti tóságokból említi; én (Herman Ottó) a Berettyó, Bódva, Borzsa, Dráva, Ipoly, Kraszna, Latorcza, Olt, Rába, Sajó, Szamos, Tisza, Zagyva folyók mentéről, a Mosztonga mocsárból, a Szernye és Ecsedi láp mocsaraiból, vészeiből és lápkutaiból ismerem s egyáltalában az előhegységen kezdve lefelé bajosan képzelhető némileg állandó természetű mocsaras víz, a melybe a kárász be ne jutna, mint tudjuk, leginkább a barangoló madarak útján.” – A Magyar Halászat könyve I-II. kötet – Herman Ottó , 1887

A fenti idézet több szempontból is jelentősnek tekinthető. Amellett, hogy megtudjuk előfordulását, a mai helyzetet figyelembe véve szembetűnő, hogy abban az időben nehezen volt elképzelhető olyan mocsaras víz, ahol nem fordult elő.

Napjainkban előfordulásáról a Magyar Haltani Társaság elterjedési térképe nyújt információt, amely a 2000. 01. 01-től 2012. 04. 02-ig terjedő adatokat felhasználva készült.


Elterjedési térkép, aranykárász. (Kattintásra nagyítható!)

Felmérés továbbra is folytatódik, melynek keretében most a horgászokat kérik, hogy ha olyan területen fognak aranykárászt, amely nem szerepel a térképen, akkor fényképezzék le, csatolják mellé a fogás dátumát és helyszínét, majd küldjék el e-mailben (mhtt@freemail.hu) a társaságnak.

A széles kárász (Carassius carassius) könnyen összetéveszthető a sötét vizekben hasonlóan sárgás színezetet felvevő ezüstkárásszal. Azonosításánál a következőkre kell figyelni: (1) domború-e a kifeszített hátúszó széle, (2) van-e fekete folt a farokúszó előtt, (3) több-e 20-nál a fogacskák száma a hátúszó bognártüskéjének hátulsó oldalán? (A fényképet úgy érdemes elkészíteni, hogy azon minél több jellegzetesség legyen látható.)

Ivarérettségét általában 2-3 éves korában éri el. Májusban, júniusban csoportosan ívik, amikor a víz hőmérséklete már tartósan 16 – 18 °C hőmérsékletű. A part széli vizekben, főleg vízinövényekre szórja ikráját. A kárász ívása a part menti vizekben könnyen felfedezhető, hiszen csoportosan és csapdolással, fürdéssel jár együtt. Egy-egy ívási időszakban általában három alkalommal ívik, 100 – 300 ezer ikrát is lerakhat! Ha ponttyal ívik össze, alakul ki a pontykárász vagy a kárászponty. Ezek ikrásai termékenyek, de tejesei képtelenek a megtermékenyítésre. Ívási ideje és helye egybeesik a pontyéval és az ezüstkárászéval, így gyakran hibridizálódik, ami „fajtiszta” génkészletének beszennyezését is jelenti.

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén már kidolgozták a faj mesterséges szaporítását, így lehetőség van ivadékainak kihelyezésére, a faj fenntartására.


Írta: Jakus Ádám (Halradar horgászportál)
Felhasznált irodalom: A magyar horgászat kézikönyve, Pénzes Bethen: Halaink, Herman Ottó: A magyar halászat könyve
Észrevétel: rekordlista@gmail.hu

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ