Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Nemes halak horgászata
Nemes halak horgászata : A balin horgászata/a ragadozó őn/

A balin horgászata/a ragadozó őn/

  2008.02.17. 08:15

Bár a balin olykor felveszi a fenekező pontyozó, süllőző szerelék csaliját is, legbiztosabban mégis a pergető horgászattal ejthető zsákmányul...


A balin horgászata 

Bár a balin olykor felveszi a fenekező pontyozó, süllőző szerelék csaliját is, legbiztosabban mégis a pergető horgászattal ejthető zsákmányul. A többkilós balin rávágása a műlégyre, ólomra, villantóra nagyszerű horgászélmény, így nem csoda, ha sokan időt, fáradságot nem kímélve elkötelezik magukat a pergetéssel.

Botunk inkább 3, mint 2,7 méteres legyen, dobósúlyát tekintve 20 – 60 vagy 40 – 80 g-os. Botunknak inkább keménynek, mint puhának kell lennie, de nem jó a seprűnyélszerűen merev bot sem, mert így annak rugalmasságát nem tudjuk igénybe venni nagy dobástávolság eléréséhez, ami a balin horgászatánál alapvető fontosságú.

A könnyed és nagy távolságú dobás másik feltétele a megfelelő méretű peremorsó. Méret tekintetében tájékoztatásul annyit lehet mondani, hogy a 35 – 40 mm dobátmérőjű peremorsók a legalkalmasabbak. Ez gyártmánytól függően 40-es esetleg 50-es méretű orsót jelent.

Zsinórnak legmegfelelőbb a 0,25-ös méret, de dobóelőkét használva lemehetünk 0,22 – 0,23-asra is. Fontos, hogy az orsó dobját szinte annak pereméig töltsük fel.

A legismertebb és gyakran igen eredményes módszer a szivarólmos – műlegyes szerelék. A 120 cm hosszú zsinórdarab végére van erősítve a hármas horoggal ellátott szivarólom, fölötte két páternoszter – csomóba hurkolva a 20 – 30 cm hosszú előkére kötött műlegyek. A zsinór másik végére egy véghurok kerül, hogy a főzsinórhoz lehessen erősíteni. Zsinórból bőven elegendő a 0,35 – 0,40-es zsinór is, erre is csak azért van szükség, hogy kivédje a netalán egyszerre akadt két balin zsinórszaggató manővereit.


Műlegyes balinozó szerelék

A készen kapható balin-ólmok súlya 15 – 25g, de lehet nehezebbet is beszerezni más fazonban. A 25 g vagy nehezebb balinólmot a 0,25-ös zsinórral csak óvatosan szabad meglendíteni. A bátrabb dobálás érdekében célszerű dobóelőkét kialakítani 0,35 – 0,40-es zsinórból. Ekkor a szereléket kb. ötméteres zsinórdarab végén alakítjuk ki.

Nem elég azonban a sikeres balinhorgászathoz a nagy dobás. A balinrablást meglehetősen pontosan, 1 – 2 méternyire meg kell közelítenünk, ami tekintettel a 70 – 80 méteres dobásokra nem is olyan egyszerű. A dobás végén, mielőtt az ólom a vízre esne, botunkat kissé megemelve kissé fékezzük meg az ólom lendületét, hogy ne vágódjon nagy csattanással és túl mélyen a vízbe.

A balinozásnál nem szükséges, de nem is ajánlatos a kitartás erényét gyakorolnunk. Ha valamilyen oknál fogva nem kapnak az ólomra – légyre, tucatnyi dobás után nyugodtan letehetjük a balinozó botot, hogy esetleg később kezdjünk neki újra.

Olyan esetekben, amikor nem szükséges a nagy dobás a rablások eléréséhez, a szivarólmos – műlegyes készségnek legtöbbször győztes vetélytársa az ügyesen kezelt wobbler. Balinozásra az úszó típusú műcsalikat részesítsük előnyben, bár télen a fenék közelében horgászva célszerű lehet a süllyedő wobbler is. Méretüket tekintve a 7 – 11 cm hosszú, egy vagy kétrészes wobblerek a legalkalmasabbak.


Villantók balinozáshoz


Wobblerek balinozáshoz

Az élő kishallal való balinozás akkor vezet célra, amikor más módszerek nem hoznak eredményt. A szerelék igen egyszerű: a többé – kevésbé önsúlyos úszót vagy vízgolyót a horog fölött 50 – 60 cm-nyire rögzítjük a zsinórra az 1 – 2 sz. horog a kishal orrlyukán van átfűzve, hogy minél természetesebben mozoghasson. Az úszónak csak akkor kell némi súlyt képviselni, ha dobni akarunk vele. Ha a víz sodrásával megfelelő távolságra tudjuk úsztatni a szereléket az úszó súlya még zavaró is lehet. A vízgolyót jól felhasználhatjuk arra is, hogy a műlegyet a balinok közé eresszük.

A kisebb balinok fárasztása nem jelenthet problémát, de a két – háromkilósakat azonban különösen megakasztásuk után óvatosan kell kezelni.

forrás: A Magyar horgászat kézikönyve

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!