Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Nemes halak horgászata
Nemes halak horgászata : A csuka horgászata + videó

A csuka horgászata + videó

  2008.02.17. 08:36

A csuka olyan ragadozónk, melynek horgászatánál a felszerelést az eredmény elérése érdekében nem érdemes nagyon finomítani. Ha étvágyánál van, nem zavarja a goromba csukalánc vagy a hatvanas zsinór sem...


A csuka horgászata

A csuka olyan ragadozónk, melynek horgászatánál a felszerelést az eredmény elérése érdekében nem érdemes nagyon finomítani. Ha étvágyánál van, nem zavarja a goromba csukalánc vagy a hatvanas zsinór sem. A horog fölötti zsinórdarabot a csuka gyakran "elharapja”, amit nem is fogaival, hanem inkább az éles csontlemezzel képes elmetszeni. Ezért csukázásnál feltétlenül indokolt a főzsinór erejének megfelelő vékony fémelőke, esetleg vastagabb fonott zsinórdarab, mint előke használata. Sokan nagy méretű füles horgokat használják, de inkább a 2 – 4 sz. hármas horgok használata az ajánlott, mert ezek biztosan akadnak a csuka szájában.

Legkedveltebb és sokszor a legeredményesebb módszer az élőhalas, úszós horgászat. Az élénk kishal, élénk mozgásával a töklevelesek, hínárok, sulyommező közelében felhívja magára a csuka figyelmét. Az úszós csukázás olyan módszer ahol ésszerű a két bot használata., mert itt ugyanis nincs jelentősége a gyors bevágásnak. A csuka kapását megelőzi a kishal izgatott mozgása.

Az úszós készséget kétféleképpen alakíthatjuk ki. Az egyiknél nyíltabb terepen a csalihalnak nagyobb mozgásteret biztosítunk, a másiknál a sűrű növényzet mellett vagy között lehorgonyozzuk a kishalat. Az első esetben az ólom az úszó és a csalihal közé kerül, az ólmot a fém vagy egyéb előke csatlakoztatásához a főzsinórra kötött forgó-kapocs tartja távol a horogtól. Az eresztéket tetszés szerint állíthatjuk be, általában fél vagy annál magasabb vízmélységre. Jobb a csúszó-úszó használata, mert így dobásnál a szerelék súlya egy ponton koncentrálódik, könnyebb pontosan dobni a kisebb, nyílt vízrészekbe. Ha csalihalunkat helyhez akarjuk kötni, akkor a horog a csalihallal a zsinór végére kötött ólom és az úszó közé fog kerülni. Ennél a megoldásnál az úszó alá, a főzsinórra hármas-forgót kötünk: az alsó szemébe kötjük a tetszőleges hosszúságú ólomelőkét, merőlegesen elálló szemébe a fémelőkét. Így a kishal csak az előke hosszának megfelelő sugárban képes mozogni, nem kalandozhat növényzet közé. Az eresztéket úgy kell beállítani, hogy az ólom a fenékre érve pontosan függőleges helyzetbe állítsa az úszót. A csukázó úszónak, mivel általában nagyobb csalihalakat célszerű használni, mint süllőzésnél, 15 – 20 g teherbírásúnak kell lennie. Úszós csukázásnál jól tesszük, ha nem ragadunk le hosszabb ideig egy – egy helyen. Negyed esetleg fél óra bőven elég a csukának, hogy megláthassa csalinkat.

A horgászbot 40 – 80 vagy 50 – 100 g dobósúlyú, 2,7 – 3m körüli hosszúságú hagyományos kétrészes vagy teleszkópos bot. Sűrű hínarasban , tökösben jobbak a valamivel hosszabb, 3,5 – 4 m hosszú botok, mert ezekkel könnyebb a dobás, az ilyen botok viszont már általában teleszkóposak.

Kéthorgos csukázó előke

A csalihalakat általában hármas horgon szoktuk felkínálni. Legegyszerűbb, ha a drilling egyik ágát a kishal hátúszója alatt, vigyázva, hogy a gerincét meg ne sértsük tűzzük horogra. Egyes horognál is ez a csalizási mód a célszerű, mert a csuka a kishalat mindig derékon kapja el, így a legnagyobb a valószínűsége, hogy bevágás után a horog jól akad. Mint ahogy az ábrán is látható sokan a kishalat két hármas horoggal kantározzák fel, így bevágásnál nagyobb az esélye, hogy jól akad a horog.

A csuka horgászatánál nem elhanyagolható a pergetésről beszélni. Ragadozóhalaink közül a csuka mozdul rá legszívesebben a hagyományos villantókra. Villantóinkat akkor érdemes elővenni, amikor a hideg vízben a növényzet a fenékre süllyed és a köztük tartózkodó kis halak a mélyebb gödrökbe húzódnak, tehát amikor alig található a szokott helyeken „takarmányhal”. A villantóval való pergetés előnye, hogy nagy felületet fésülhetünk át vele. Jó helyek a nádasok szegletei, kisebb-nagyobb öblei. Villantók közül megkülönböztetünk támolygó- és körforgó villantókat. A támolygó villantó magyar pergetőhorgász találmánya. Ez a vese alakú, általában vastagabb lemezből készült villantó önsúlyos, már 4 – 5 cm-es méretben is távolra dobható. A villantók ezen típusai nem rezgésükkel, hanem inkább optikailag vonják magukra a csuka figyelmét. A körforgó villantók már rezgéseikkel keltik fel a csuka figyelmét. Állóvizeken, holtágakban, kisebb csatornákban gyakran igen tiszta a víz, sokszor méteres mélységbe is lelátunk. Az ilyen vizeken ne használjunk fényes, erősen csillogó villantókat. A csuka figyelmét a piros szín igencsak felkelti, ezért nem haszontalan dolog a villantót pirosra festeni, piros pöttyökkel vagy csíkozással ellátni. A csukahorgászat akkor hozza meg a gyümölcsét, ha villantókat minél lassabban  vontatjuk.

A csukahorgász télen is hódolhat „kedvesének”. Jégre csak akkor menjük, ha annak vastagsága meghaladja a 10 cm-t. Folyóvízen ne kacérkodjunk a lékhorgászat gondolatával, mert állandó életveszély áll fenn!

A fejszével történő lékvágás helyett, ha módunk van rá akkor inkább lékfúrót használjunk. Ennek előnye, hogy sokkal halkabb és így nem riasztjuk el a csukákat. A lékhorgászathoz rövid, kissé merevebb botot használjunk, legalább 0,35-ös zsinórral. A horgászat befejeztével jelöljük meg lékünket, hogy ne történjen baleset.

forrás: A Magyar horgászat kézikönyve

A film első fele:


 

A film második fele:


 

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!