Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Nemes halak horgászata
Nemes halak horgászata : A harcsa horgászata + videó

A harcsa horgászata + videó

  2008.02.17. 08:47

A harcsának, ennek a titokzatos életet élő halunknak horgászata nagy hozzáértést, kitartást és a kapitális példányok esetében komoly fizikai erőt igényel...


A harcsa horgászata

A harcsának, ennek a titokzatos életet élő halunknak horgászata nagy hozzáértést, kitartást és a kapitális példányok esetében komoly fizikai erőt igényel.

A horgászbottal szemben támasztott követelmények:
Fenekezéshez legjobbak a 2,70 – 3m hosszú, hagyományos, kétrészes, összetoldható tömör üveg vagy karbon botok. Dobósúlyuk 100 – 150 g. Az igen merev botoknál jobbak az erős, de hajlékony B vagy C akciós botok. Akadályos terepen inkább a rögzített ólmos változatot használjuk és a végszereléken csak egyetlen horog legyen. Semmi se teszi ugyanis kétségesebbé a megakasztott harcsa megfogását, mint amikor az maga alatt vonszolja az ólmot és a kéthorgos szerelék alsó horgát. Kemény, homokos, sóderes fenéken szerelhetjük az ólmot csúszóra is. A harcsa egyáltalán nem érzékeny a vastag szerelékre. A harmincas zsinór semmivel sem biztosít több kapást, mintha hatvanassal horgásznánk. A fenékólom súlya 50 – 100 g, itt is figyelembe kell vennünk a víz sodrását és a dobástávolságot. Vannak vizek ahol csak nagy dobásokkal érhetjük el a harcsákat. A főzsinór mondjuk legyen 0,35-ös, de az elejére kötött 0, 50 - 0,60-as 5 – 6 méternyi zsinór kellő stabilitást ad a nagyobb súlyú fenékólom kihajításához és megnyugtató a fárasztás utolsó pillanataiban.

A harcsahorog a legnagyobb terhelésnek van kitéve, ezért igen erősnek kell lennie. Kishal csalihoz legjobbak a hosszúszárúak. Lótetűhöz, gilisztacsokorhoz, nadályhoz, piócához, kagylócsalihoz jól beváltak a vastaghúsú horgok, melyeknek hegye kissé befelé hajlik. A horgok méretének megválasztásánál sem kell óvatoskodnunk. Még az éppen méretes harcsa is vidáman elnyeli az akár 5/0-s horgot, az sem számít, ha a csali csak részben fedi el.

Harcsázó horgok 

Úszós és kuttyogtató horgászathoz sokan hármas horgot használnak. Kishalcsalinál ez indokolt lehet, mert ez egyes horog gyakran befordulhat a csalihalba. A hármas horgok is vastag anyagból legyenek.

Úszóval inkább állóvízen érdemes horgászni, ott ahol tudjuk, hogy harcsák tartózkodnak. Ilyen helyek a víztározókban a régi partmedrek, a vízben maradt romok, nagyobb fák stb. környéke. Annak ellenére, hogy a harcsa nem érzékeny a nagy úszóra célszerű olyan nagyságút beszerezni, amely a csalit a kívánt mélységben tudja tartani és a csali ne tudja túlságosan megmeríteni az úszót.

A harcsafogás legsportszerűbb módja a pergetés. Harcsára pergetve „finom” felszerelést kell alkalmaznunk. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért? A válasz nagyon egyszerű, azért van szükség a 0,35-ös zsinórra, hogy a villantót elég távolra tudjuk dobni. Az adott horgászvíz mélységéről igen könnyen meggyőződhetünk. A villantó vizet érése után nem túl laza zsinórral lekísérjük fenékig, közben számolva. Számolhatunk másodperceket, de akármilyen, nekünk szimpatikus ritmusban is. Lényeg hogy a ritmus mindig ugyanaz legyen. Mármost, ha a villantó mondjuk 10 számolás után ér feneket, kb. öt számolásnál éri el a fél vízmélységet. Fontos a bevontatás sebessége is. A harcsa lusta természetű hal, s bár rövidtávon, rabláskor nagy sebességet ér el, de szívesebben kapja el a lassan vontatott műcsalit.

Harcsára elsősorban a nagyobb körforgó és támolygó villantókkal horgászhatunk. Csakis az önsúlyos villantók jöhetnek szóba. Egyaránt szóba jöhetnek a támolygó és körforgó villantók.

A kuttyogtatás:

A műveletet legcélszerűbb kikötött csónakból, szélmentes vízen gyakorolni. A kuttyogtatót gyorsuló mozgással közelítsük a vízhez. A vízfelszín alatt már egyre gyorsuló mozdulattal egy fekvő D alakot kihasítva fejezzük be az ütést.

A kuttyogtató bot a legerősebb horgászfelszerelés, amit hazai vizeinken használunk. Hossza 2,4 – 2,7 m, dobótömege 150 – 300 vagy 250 – 500 gr. Fontos, hogy a bot ne legyen túl merev, a kellő erő mellett a rugalmasságnak is szerepe kell, hogy legyen fárasztásnál. Lényege az is, hogy az orsó az orsótartóban masszívan üljön, csakis jóminőségű csavaros orsótartók jöhetnek szóba. Orsónak legalkalmasabb a nagyméretű multiplikátor orsó, mely a zsinórt nem csavarja. Sajnos a legjobb minőségű multiorsók ára igen magas, a legtöbb horgász inkább peremorsót szerez be helyette. A peremorsó dobja csak akkor bírja a nagy terhelést, ha fémből készült, a műanyagokat elfelejthetjük.

Kuttyogtatásnál mindenki megegyezik, hogy csakis a legerősebb 0,50-es szakítószilárdságú zsinórt kell alkalmazni. Az ilyen teherbírású zsinórokon a 150 – 300 gr dobósúlyú botokkal tudunk csak a nagy harcsákkal kellő erővel bánni. A horog lehet egyágú, de háromágú is. Az ilyen horgokra több nadályt, harmat vagy iszapgilisztát fűzhetünk és kishal csalinál biztosabb akadást biztosítanak.  

Az ütések gyakorisága horgászonként változó csakúgy, mint a különböző hangú kuttyogtatók használata. A kora reggeli vagy alkonyati órák általában eredményesek, de nappal is érdemes próbálkozni. A fő kuttyogtató szezon július-augusztus, de a meleg szeptember is jó lehet.

forrás: A Magyar horgászat kézikönyve

Harcsa és horgászata 1. rész

Harcsa és horgászata 2. rész

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!