Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Nemes halak horgászata
Nemes halak horgászata : A márna horgászata

A márna horgászata

  2008.02.17. 09:00

Felszerelésünket a márna méretének, küzdőképességének ismeretében kell megválasztanunk. A klasszikus fenekező felszerelés a 100 – 150 g dobósúlyú, erős, merev bot, nagyméretű peremorsó...


A márna horgászata 

Felszerelésünket a márna méretének, küzdőképességének ismeretében kell megválasztanunk. A klasszikus fenekező felszerelés a 100 – 150 g dobósúlyú, erős, merev bot, nagyméretű peremorsó, 0,35 – 0,40-es zsinór, 1-1/0-s horog manapság kimegy a divatból. Ilyen szerelékkel már csak valóban nagy márnákra érdemes horgászni, de indokolhatja kapitális harcsák vagy pontyok jelenléte is, amikor korszerűbb, finomabb készséggel ezeket csak nagy szerencsével tudnánk megfogni.

A korszerű botokkal és zsinórokkal eredményesen vehetjük fel a harcot a márnákkal ennél jóval finomabb felszereléssel is. Nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy azért a márna sem szereti a 40-es, 50-es zsinórt. Ezért figyelembe véve a leírtakat, a nehéz fenekezés az 50 – 100g dobósúlyú bot, 0,30 – 0,35-ös zsinórral, 50 – 80 g-os fenékólommal általában megfelelő. Parthoz közelebbi vagy éjszakai horgászathoz, mikor kijjebb találhatjuk őket, elegendő a 20 – 60 g dobósúlyú, 2,7 – 3,3 m hosszú könnyű, gerinces, ugyanakkor komoly érőt képviselő üveg- vagy karboncsőből készült pergetőbot vagy az erős feederbotok. A zsinór ehhez a felszereléshez 0,25 – 0,30. Ez a görgetéshez is jól használható. Görgetésnek nevezzük azt a fenekező módszert, amikor a sóderes mederfenéken a könnyebb gömb- vagy szivarólmmal úgy horgászunk, hogy a sodrás a szereléket tovasodorja a fenéken. A zsinórt enyhén megfeszítve így letapogathatjuk a márnagyanús szakaszokat és a kapást jól érzékelhetjük. Mivel a folyók fenek a márnás helyeken eléggé akadályos, a legjobb a rögzített ólmos szereléket használunk. Így az ólom elakadásakor nem veszítjük el a horgot is. A rögzített ólmos végszereléket kétféleképpen szoktuk megoldani. Az egyik a tapasztalt tiszai horgász Zabos Géza által leírt megoldás, melynek lényege, hogy a horog a főzsinóron van, az ólom csúszó megoldással (de külön előkével, ami rendszerint vékonyabb, mint a főzsinór) szelepgumi – darabkák által van ütköztetve a horog előtt.

Márnázó szerelék

Ő több szelepgumi darabkán egyszer fűzte át a zsinórt. Ha vigyázunk arra, hogy ne kössünk csomót a zsinórból, kétszer is átfűzhetjük a zsinórt a szelepgumin, akkor két darab is elég ahhoz, hogy ne csússzon meg az ütköző. Ennek a szerelési módnak nagy előnye, hogy horgászat közben változtathatjuk, hogy milyen hosszú zsinóron legyen a horog.

Egyszerűbb megoldás a feederhorgászoké, Ekkor a zsinórból kötünk egy nagy (kb. 60cm hosszú) véghurkot. A hurok kialakításánál legalább háromszor bújtassuk át a hurokvéget a kialakított zsinórkarikán. Ezután a hurkot 1/3 – 2/3 arányban elvágjuk, a kisebbik zsinórdarabra kötjük az ólmot, a nagyobbikra a horgot.

A hurok a megfelelő elvágással egyébként tetszőleges zsinórdarabokra köthetjük az ólmot vagy a horgot. Bár e megoldásnál csomó van a zsinóron, a legritkább esetben szakad el ott. A fenekező szerelékre sohase tegyünk több horgot. Akadálymentes, kemény fenéknél jó a csúszó-ólom használata, amikor a csúszó-ólmot szintén szelepgumi- darabokkal ütköztethetjük főzsinórra kötött horog előtt. Csúszó-ólomként a koporsó alakú vagy a kanálba öntött ún. „félhátú” ólom (az alja lapos) a legcélszerűbb. Rögzített ólomként legjobbak a háromszög alakú, felül drótfüllel ellátott ólmok. Akadályos fenéknél a bevágás után, ha nem akadt a horog, a szereléket igyekezzük minél gyorsabban a vízfelszín közelébe húzni.

A horog méretét, szárának hosszát az alkalmazott csali szabja meg. Harmatgilisztához, nadályhoz, lótetűhöz hosszabb szárú, trágyagiliszta-csokorhoz, csontkukac-csokorhoz közepes szárhosszúságú, sajthoz, szalonnához, felvágott-darabokhoz rövidszárú horog is szóba jöhet. A horog méret 1 – 8.

Feeder szerelék

A fenekező módszernél ügyelnünk kell arra, hogy a víz sodrásának, mélységének kitapasztalása után ne dobjuk az ólmot sokkal messzebb, mint amennyire azt a víz úgyis kisodorná. Dobásunk a vízpartra kb. 45 fokos szögben, lefelé történjen. Az ólom vízre érésekor – az orsó nyitott felkapókarja mellett -  kissé adjunk még zsinórt, majd a botvéggel kísérjük az ólmot a fenékig. Nem szabad az ólmot túlságosan lefékezni, mert ilyenkor már a vízközt megkezdi kisodródását. Az ólom fenékre érésekor enyhén emeljük meg a botvéget, ilyenkor kitapasztalhatjuk, hol állt meg, köveken, sóderon esetleg azonnal akadóban. Ha az ólom „leült” nem kell csodálkoznunk, ha a zsinórba kapaszkodó sodrás olykor – olykor arrébb mozdítja. A nagy ólommal leültetett szerelék zsinórján a víz sodrása távíróvezetékhez hasonlóan „zenél” a horgász ujjai között.

A fenekező spiccén a kapás más és más lehet. Gyakori az erőteljes kettős ütés, de jelentkezhet a márna apró rezgetéssel is. Ha étvágyánál van, különösen vad, kevéssé látogatott vizeken nem ritkán hatalmasat húz a boton, s ha az „dióverő” fajta, könnyen lerepülhet az ágasról. Az óvatos, öreg márna kapása sokszor megtévesztő: mintha csak valami úszó rongy súrolná a horgászzsinórt. Az is előfordul, hogy a könnyebb ólom nem kelti fel gyanúját és fokozatosan erősödő húzással elindul a csalival. Ilyenkor a sodrástól kissé meghajló botvég kiegyenesedik: célszerű azonnal bevágni.

A márna horgászatánál az úszós horgászat is szóba jöhet. Úszóval a nem túl mély (max. 4m) és nem túl rohanó vízben érdemes horgászni. E módszer előnye, hogy először a csali kerül a hal elé, mégpedig lassabban, mint a víz sodrása vinné, ami kényelmesebb csalifelvételt biztosít a hal számára. A visszatartást azonban nem könnyű jól megvalósítani.

A kisodrás kellemetlen jelenségét botunk hosszának növelésével és az úszó teherbírásának fokozásával késleltethetjük, ha meg nem is akadályozhatjuk teljesen. Így megérthetjük a hosszú, 6 – 8m-es bolognai botok jelentőségét, hiszen ilyen távolságban már legtöbbször elegendő az úszót benntartani. Az úszó teherbírásával azonban csínján kell bánnunk, mert a felszerelés érzéketlenebb, durvább lesz. Méretét úgy kell megválasztani, hogy a horgot a fenéken tartsa még kissé erőteljesebb visszatartás esetén is, ennél nagyobb teherbírású úszót azonban felesleges lenne feltüntetünk. A  közepes méretű(40-es) peremorsó dobját csaknem színültig fel kell töltenünk zsinórral, hogy a dobás ne legyen erőlködés, könnyen szaladjon ki az úszó. Az orsó fékjét úgy kell beállítani, hogy az esetleg megakasztott nagyobb márna hírtelen megugrása se szakíthassa el a zsinórt.

A márna fajlagos tilalmi ideje május 1-től június 15-ig tart, legkisebb kifogható méret 40cm.

forrás: A Magyar horgászat kézikönyve

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!