Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Víz és Halvédelem
Víz és Halvédelem : Víz és Halvédelem I.

Víz és Halvédelem I.

  2009.01.13. 16:19

Magyarországon mintegy 140 000 hektárnyi természetes és egyéb vízterület áll a horgászok rendelkezésére. Ezek közül a legnagyobb a Balaton „a magyar tenger”, míg a legkisebb a Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő 0,3 hektáros „gödör”.


Halas vizeink

Magyarországon mintegy 140 000 hektárnyi természetes és egyéb vízterület áll a horgászok rendelkezésére. Ezek közül a legnagyobb a Balaton „a magyar tenger”, míg a legkisebb a Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő 0,3 hektáros „gödör”.

Ami pedig a tógazdaságok területét illeti, ezekből 22 462 hektárnyi található. Ebből 6400 hektár van állami tulajdonban, míg a fennmaradó rész mintegy 160 magánkézben lévő halgazdasághoz tartozik. Tavakat illetően vannak 100 négyzetméteres (ívató) és 500 hektáros (hizlaló) tavak is. Építés szerint ismerünk völgyzárógátas, hossztöltéses és körtöltéses halastavakat. A kisebb tavak általában a Dunántúlon létesültek és tekintélyes részük völgyzárógátas. Nagyobb tavak az Alföldön és a Tiszántúlon vannak, ezek többsége hossztöltésű vagy körtöltésű. 

Vízszennyezésről, halpusztulásról általában

A természetes vizek a patakok, folyók vagy tavak szennyezése egyidős az emberiséggel. Ugyanez igaz a halpusztulásra is. Ha netán sikerül kinyomozni a vízszennyezőt, a tapasztalatok szerint „röhögve” kifizetik a néhány mázsányi, tonnányi hal ellenértékét, mert úgy számolnak, hogy nekik ez sokkal kevesebbe kerül, mint a modern szennyvíztisztító művek. A károkozók főleg az ipari létesítmények.


Szemetes vízpart

Mióta az emberek rájöttek, hogy a felszíni és a felszín alatti vizek tönkretétele nemcsak az élővilágot veszélyezteti, hanem az embereket is, azóta világszerte figyelmet fordítanak a vízvédelemre. Ennek hatására vízvizsgáló laboratóriumok és szennyvíztisztító telep létesültek és létesülnek még napjainkban is.

A víz szennyezésétől függően az alábbi csoportosítást alkalmazzuk:

a, rendkívül erősen szennyezett víz

b, erősen szennyezett víz

c, mérsékelten szennyezett víz

d, alig szennyezett víz


Szennyezett víz=halpusztulás

Jelenleg kevésbé, de korábban jelentős mennyiségben jutottak főleg a kommunális szennyvizekkel, szerves- és műtrágya stb. bemosódásával növényi tápanyagok természetes vizeinkbe. E tényezők hatásaként a vízinövények tömegesen elszaporodtak, buja fejlődésnek indultak. Az algák tömeges jelenléte a víz bezöldülését okozza, ha a hínárfélék hasznosítják a nevezett tápanyagokat, akkor kialakulnak a víz alatti hínármezők.

A halpusztulások senkinek sem jók. Sem a halaknak, sem a károsultaknak, sem a károkozónak.

Mi okozza a legtöbb halpusztulást? Sokféle oka lehet, ezek azonban a legtöbbször a következők:

Elöregedett, erősen feliszapolódott tavakban, holtágakban gyakori a kánikulák idején, a hajnali, máskor a jég alatti oxigénhiány, a mérgező ammónia vagy kénhidrogén felszabadulása. Hasonlót okozhat a tisztítatlan szennyvíz is.


Oxigénhiányban szenvedő hal
 

A mezőgazdaságban felhasználásra kerülő növényvédő szerek szakszerűtlen kezelése, kijuttatása, netán a csapadékkal a felszíni vizekbe való bemosódása idézhet elő tömeges halpusztulást.

Az ipari létesítményekből kikerült nem kellően megtisztított szennyvízben megszámlálhatatlan mérgező anyag fordulhat elő, ami szintén halpusztulást okozhat.


Haltemető
 

Vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy a halakkal minden megetethető- piszkos, szennyezett magtári söpredék, dohos, penészes gabona, lejárt szavatosságú táp, romlott, büdös vágóhídi hulladék stb. Akik így vélekednek kíváncsi vagyok, hogy  megennék-e a penészes kenyeret, szalámit vagy meginnák-e a romlott tejet stb. A felsoroltak is a halak életének végéhez vezethetnek.

felhasznált szakirodalom: Pénzes Bethen: Halaink

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!