Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Víz és Halvédelem
Víz és Halvédelem : Környezetünk védelmében

Környezetünk védelmében

  2009.01.13. 16:26

A jó idő beköszöntével erdőink, mezőink és tavaink emberekkel népesülnek be. Ezzel egy időben megkezdődik az intenzív horgászat, a pihenés és a sütés-főzés, mely táptalaja lehet a szemét megszaporodásának is. Az időszerű témák közül két dolgot emelnék ki, ami a legközelebb áll hozzám: az egyik tavaink, míg a másik halaink védelme. Ezt a rövidke írást e két rendkívül fontos témakörnek szentelem. Bár nem csak beszélni kell róla, hanem tenni is érte!


Környezetünk védelmében

Több esetben szembesültem vele, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni a tényt, miszerint egy műanyag zacskó 200 év alatt sem bomlik szét. Láttam már embereket horgászat után elmenni úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lett volna, pedig szemét „hegyeket”hagytak maguk mögött. Kis figyelemmel a cigarettacsikkeket a kijelölt dobozokba lehetett volna tenni, de sajnos ez nem így történt. Kellemetlen érzés úgy elfoglalni egy horgászállást, hogy szinte nem is látni a földet, mert szotyola- és tökmaghéj „tenger” lepi el. Szerintem e téma a földön hever!

Vannak helyek, ahol ilyen szörnyű látvánnyal találkozunk 2008-ban. Kis odafigyeléssel mindez elkerülhető!


A tökmaghéj „tenger” szintén az emberi trehányság és nemtörődömség jelképe

Kicsit oda kéne figyelni, mert otthon a nappaliban sem dobáljuk el a cigaretta melléktermékét, és a szotyola héjának is megvan a helye. E dolgok figyelembevételével gondoljunk arra is, hogy ide majd unokáink is szeretnének kikapcsolódni és horgászni járni.

Sajnos, sok ember hazaviszi a nagyobb méretű halakat is, de szerencsére már egyre gyakoribb hogy ezeket külön méretkorlátozás védi. Mindenki belátása szerint fogyasszon halat (mert nagyon egészséges is, ráadásul egy jól elkészített halétel fenséges lakomát eredményez), de szerintem erre a célra az 1,5 - 3 kg-os halak a megfelelő méretűek. Azért ne vigyük haza, mert „van a tóban elég”… Annyi sehol nincs, ami egyszer el ne fogyna! Gyermekkoromban az utak mentén, főleg az éjszakai órákban, számtalan esetben találkoztunk szarvasokkal, őzekkel és sok különböző állattal, amiből akkor még rengeteg volt erdeinkben. Büszkén mesélték szüleim, hogy szinte mindenhol lehet látni belőlük, csak nyitott szemmel, kell járnunk! Ma, amikor én vagyok a szülő, és gyermekeimnek szeretnék mutatni néhány nálunk őshonos állatot a természetben, bizony bajban vagyok. Lassan ott járunk, hogy csak az állatkertben lesz belőlük. „De vajon jó ez így?”, teszem fel a jogos kérdést magamnak és Önöknek.

Vak és sebes is, mindez lehet, hogy elkerülhető lett volna némi odafigyeléssel?!


Horog ütötte seb, ami nem lett kezelve

Ezúton szólnék a halak védelmében, mert talán néhány ember átgondolja majd a cikk olvasása után, hogy pl. a kapitális halaknak (már 5 kg felett) nem is jó a húsa, és vissza kéne engedni, nehogy az előbb felsorolt erdei állatok sorsára jussanak! Ne legyünk önzők, és a fő szempont, amiért életben hagyjuk, az legyen, hogy még nagyobb korában mi vagy akár gyermekeink is találkozhassanak vele! Nincs jogunk megfosztani sporttársainkat, gyermekeinket ettől az élménytől!


Őt már unokáink sem fogják látni...

Több környező országban jól működik CATCH & RELEASE mozgalom. A horgászat sporttevékenységként szerepel a köztudatban, és a hal e nemes sportág nélkülözhetetlen kelléke. Tisztelik, becsülik és kíméletesen bánnak velük a már nálunk is elterjedőben lévő segédeszközök (pontymatrac, nagyméretű merítőháló, sebfertőtlenítő stb.) segítségével.


A horog akaratunk ellenére is csúnya sebeket ejthet, de a szakszerű fertőtlenítés segít!

Az alábbi néhány mondattal szeretném felhívni azon horgásztársaim figyelmét, akik szintén a fogd meg és engedd vissza elv tudatában horgásznak:

Figyelmeztessenek mindenkit a vizek és vízben élő állatok védelmében hozott a szabályokra, maradéktalanul tartassák be azokat mindenkivel! Próbáljunk meggyőzni minél több horgászt arról, hogy a jövőben csak akkor fogunk nagy halakkal találkozni természetes környezetükben, ha közösen fellépünk megóvásuk érdekében. Ne veszítsük szem elől a természeti értékeinket, tavainkat és azok környékét, melyek számunkra, horgászok számára nélkülözhetetlenek. Őrizzük meg őket eredeti, érintetlen állapotukban, hogy az utókor is örömét lelje bennük!


CATCH & RELEASE, hogy az utókornak is legyen mit kifogni!

Nagy Csaba
SZA-NA CARP TEAM
nagycs@vipmail.hu

A cikk  Nagy Csaba jóváhagyásával jelenik meg a portálon. Ezúton szeretnénk neki megköszönni.

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!