Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Víz és Halvédelem
Víz és Halvédelem : A zsákmány kíméletes tárolása

A zsákmány kíméletes tárolása

  2009.09.26. 18:27

Törekedni kell arra, hogy a kifogott halnak minél kevesebb szenvedést okozzunk, mozgásában a lehetőségekhez képest kevéssé korlátozzuk.


A zsákmány kíméletes tárolása

A kifogott halat a horgász hosszabb-rövidebb ideig tárolja, hiszen általában csak később használja fel. A horgászat közben és után a tárolás módszere és időtartalma nagymértékben függ a halfajtól, a víztípustól, sőt a vízhőmérséklettől is.

Keszeg tárolása:
Hazánkban a kifogott halak zömét a ponty és keszegfélék teszik ki. A különböző keszegfélék és a másodrendű horgászhalak tárolására a nyitott versenyszákok használhatók a legjobban, hosszabb tárolásra azonban a drótkeretes és jól zárható, hálóanyagból készült szákok a megfelelőek.


Versenyszák

Ne feledjük, hogy nyáron, a felmelegedett vízben sokkal hamarabb elpusztulnak halaink. Csak azokat a halakat tegyük szákunkba, amelyeket meg is tartunk. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy kisebb keszegeket is belehelyezett haltartójába, mikor a visszaengedésre került sor a halak már nem vagy csak alig éltek, „forgolódtak” a víz színén.

Folyóvízen:
Folyóvízen a hálóból készült szákoknál jobban megfelelnek a drótból készült szákok, melyek kevesebb mozgást engednek a halnak, de megvédi a kövezésekhez való csapódástól, önsúlyuk miatt lesüllyednek, és a halat a víz alatt tartják.


Drótból készült szák

Ponty tárolása:
A ponty tárolására leginkább a nagy átmérőjű drótkeretes szákot használják, ebben a ponty hideg vízhőmérsékletnél akár több hónapig is eltartható. Előfordul, hogy a pontyot felkantározva tárolják, ebben az esetben gondoskodjunk hosszú zsinórról, hogy a ponty árnyékos helyre tudjon húzódni.

Harcsa tárolása:
A harcsa szívós hal, jól bírja a fogságot, még nyári melegben is sokáig életben tartható. A kisebb (10 kg alatti) harcsa nagy haltartóban is tárolható, ennél jobb, bár ritkán alkalmazott módszer a bárkában való tárolás.
A nagy harcsákat felkantározva tarthatjuk életben. A kantározásnak két módja ismert. Az egyik módszernél az erős kötelet mindkét kopoltyún az utolsó kopoltyúívek mögött áthúzva a tarkón kötjük meg. A másik módszer szerint a harcsa alsó pofáját átszúrjuk és a résen keresztül a kötelet áthelyezve megkötjük a harcsa szája előtt. A szúrás közvetlen az állkapocs mögé essen, mivel itt a legvékonyabb a bőr. A szúrás sose a száj közepére, hanem annak szögletébe essen, mert ha a száj közepén van a zsinór, azt a mozgó harcsa fogaival elharaphatja. Nagy teherbírású műanyag kötelet alkalmazzunk és több méter hosszúságút, hogy a harcsa a vízfenékre lefekhessen. Ha a kötél rövid, akkor állandó mozgásban marad és így rövidebb ideig tartható életben. Lehetőleg olyan helyre kössük ki, ahol egy stég vagy csónak alá az árnyékban eltud bújni.

Süllő tárolása:
 A süllő sokkal kisebb életerejű hal. Sokszor, főleg a nyári melegben, kifogása után hamar elpusztul, különösen, ha mélyre nyelte a horgot. A nyári süllőt nem szabad erőltetve a vízfelszínre húzni, mert ez is pusztulásához vezethet. A süllőt szákba ne tegyük, tárolására szájbilincset és ponyvát használjunk, s lehetőleg árnyékos helyre, mély vízbe eresszük el.

Csuka, balin tárolása:
A csuka és a balin tárolására is a szájbilincses pányvázás a legmegfelelőbb.

Forrás: Pintér Károly – Horgászati alapismeretek

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!