Facebook

Facebook 

Halradar horgászportál a Facebookon. Csatlakozz Te is hozzánk! (Kattints!)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Növény- és állatvilág
     
Horgászat szabályai
     
Halak csoportosítása
     
Horgászmódszerek
     
Az oldal látogatotsága
Indulás: 2007-01-23
     
Óra

     
Felmérés
Drágának találod-e a 2011-es engedélyárakat és szövetségi hozzájárulásokat?

Igen (30 / 65%)
Nem (3 / 7%)
Hasonlóak a tavalyihoz (9 / 20%)
Az ár miatt nem(tudok) vált(ani)ok engedélyt (4 / 9%)

Szavazatok száma: 46

Létrehozás időpontja:
2011-02-26 08:06:17

Szavazás lezárva:
2011-04-15 09:51:41


Lezárt szavazások
     
Időjárás

Hogy ne érjen meglepetés a vízparton

Időjárás előrejelzés
     
Próbáld ki magad!

Ha szeretnél a Halradar horgászportál társszerkesztője lenni, akkor jelentkezz a rekordlista@gmail.com e-mail címen. Kiből lehet társszerkesztő? Mindnekiből, akinek van ötlete az oldal továbbfejlesztésére, híreket, cikkeket írna a portál számára.

 

     
Nézdd meg őket!
     
Iratkoz fel te is!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
A szerkesztő

Köszönöm hogy benéztél! Gyere vissza máskor is.

LinkBank

WYW Globál Directory

Magyar Honlap Linkek

Google PageRank

Copyright @Halradar horgászportál

     
Tengeri fajok
Tengeri fajok : A tűzhalak

A tűzhalak

  2009.01.13. 16:49

A trópusi tengerekben nyüzsögnek a szebbnél szebb színpompás halak. Gyanútlanul kergetik egymást, ügyet sem vetnek a közöttük "lófráló", tűzhalakra, cápákra....


A korallzátonyok csúcsragadozói:  A tűzhalak

A trópusi tengerek vizeiben ezerszám nyüzsögnek a szebbnél szebb színpompás halak. Gyanútlanul kergetik egymást, ügyet sem vetnek a közöttük "lófráló", lassúnak tűnő tűzhalakra, cápákra, murénákra. A korallzátonyok csúcsragadozóinak persze pont ez a céljuk. Szépen, lassan, de tudatosan a közelébe férkőzni a mit sem sejtő áldozatnak, hogy aztán egy gyors mozdulattal bekebelezhessék azokat. Nekünk magyaroknak sajnos csak ritkán adatik meg, hogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló "vadászatot" élőben végignézhessünk. Pedig megtehetnénk, akár egy karosszékből szemlélve. Ezek a ragadozóhalak ugyanis meglepően szívósak, jóval hosszabb ideig élnek, és a betegségekre is kevésbé fogékonyak, mint az apróbb, színes kis tengeri halacskák, ezért aztán akváriumi tartásuk nem igényel túlzott felkészültséget, szaktudást. 

Szívósak és nem válogatósak

Mind közül legegyszerűbben, és legkönnyebben a tűzhalak (oroszlánhalak, vagy más néven pulykahalak) tarthatóak. Nagyon szívós fajok, és etetésük sem ütközik különösebb nehézségekbe. Főként fagyasztott halhúst esznek, bár ajánlatos havonta egyszer-kétszer valamilyen édesvízi élő hallal is jóllakatni őket. Nagy ritkán előfordul, hogy az újonnan vásárolt példányok eleinte nem szívesen fogadják el a fagyasztott halat, hiszen az nem úszik, menekül előlük úgy, mint az élő. Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy valamilyen élő kis hallal, például guppival próbálkozzunk, vagy pedig a fagyasztott hal vékony fonálon történo rángatásával kísérelhetjük meg beindítani vadászösztöneiket.

Vérbeli ragadozók

Szerencsére ma már sok fajta tűzhal beszerezhető. Van köztük barna-fekete-fehér (Pterois volitans), vörös-fehér (Dendrochirus zebra) csíkos is, vannak kisebbre növő fajok, bár a többségük egy-két éven belül meglepően kicsi, akár 80-120 literes akváriumban is eléri a 20-25 centiméteres végső nagyságot. Nyugodtan tarthatunk 2-4 példányt is együtt, hiszen sosem bántják egymást. Az akvárium kis mérete nem igazán zavarja őket addig, amíg a megfelelő táplálékmennyiség biztosítva van számukra. A szennyezettebb vizet is jól viselik, ezért tartásukhoz már egyszerűbb szűrési technikával ellátott tengeri akvárium (belső motoros szűrő + biolabdás külső szűrő + fehérjelehabzó), és 1-1,5 havonkénti részleges (10-15 %) vízfrissítés tökéletesen elég. Bár vérbeli ragadozók, biztonságra azért nekik is szükségük van. Ezért ajánlatos néhány nagyobb darab, trópusi tengerekből származó élő kővel lakályosabbá tenni medencéjüket.

Csak óvatosan a közelükben!

Félelmetes jelleget kölcsönöz nekik hatalmas fejük, és szemük, amivel a közelükben lévő legkisebb mozgást is nyomban észreveszik, s ha éhesek, támadnak is. Extrém módon megnyúlt, tüskékkel teli hát, és mellúszóik tövében méregmirigyek rejtőznek. Ezért ha a tüskék valamilyen okból a kezünkbe fúródnának, akkor a fájdalmas szúrt sebet tegyük gyorsan a csap alá, és engedjünk rá olyan forró vizet, amit még éppen el tudunk viselni! Ezzel a kis művelettel elkerülhetjük a nagyobb bajt, ugyanis a méreg hő hatására gyorsan bomlik. Körülbelül fél óráig folytassuk még ezt a forró vizes "kezelést", majd ennek befejeztével azért még menjünk el az orvoshoz is. Nem kell azonban megijedni, ilyen eset szinte sohasem fordul elő, mivel a fogságban tartott állatok méregerőssége nagymértékben lecsökkent, ezért, ha csak nem szadizzuk meg, vagy piszkálgatjuk őket állandóan, akkor néhány hónap elteltével megszelídülnek, és a bátrabbak akár kézből is etethetik őket.

Kegyetlen vadászok

Amint az etetésükre szánt haldarabkát, élő kis halat akváriumukba dobjuk, rögvest rámozdulnak, s mikor a közelébe érnek a prédának, egy villámgyors, szemmel alig követhető mozdulattal bekebelezik azokat. Ilyenkor hatalmas alsó állkapcsuk lefelé, és előrefelé ugrik, majd egy erős "szippantás", és már bent is van az áldozat a tűzhal gyomrában. Fantasztikus látvány ez, még ebben a mesterséges világban is az ősi törvény az úr, a kis halaknak esélyük sincs elmenekülni előlük. Érdemes a jelenetet videó-kamerával rögzíteni, majd visszanézve kockánként kilassítani ezt a mozdulatsort!

forrás: Benedek Péter

     
Környezetvédelem
     
Akvarisztika
     
Fogási napló
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     
Névnap :)

     
Facebook
     
Halaink horgászata
     
Képek
     
Videók
     
Horgász konyhája
     
Hőtérkép/10 percenként frissül/
Hőtérkép
     
Chat
Kerüld a hirdetést, trágár beszédet!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Partnereink
Tisza - tó tiszafüredi horgászportál

Horgásszunk. hu horgászportál

Pecamagazin

Horgászbázis

Halmánia


     
Frissítés ideje
     

Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!